Фудбал

Скандал у белгијском фудбалу: Пет оптужених због намјештања утакмица и прања новца

Off 17
Белгијске власти подигле су данас оптужнице против пет особа у оквиру истраге због великих финансијских малверзација с трансферима играча и намјештања резултата фудбалских утакмица.

У том највећем спортском скандалу у Белгији у протеклих неколико деценија, четири особе су оптужене за припадност криминалној групи и за корупцију, а пета особа за прање новца.

Тужиоци су навели да се оптужбе за намјештање мечева односе на утакмице у борби за опстанак у првој Јупилер лиги прошле сезоне, у шта нису били умијешани најпознатији белгијски клубови.

Истрага финансијских малверзација је фокусирана на двојицу менаџера који су имали контакте са многима из водећих белгијских клубова, укључујући Андерлехт, Бриж и Стандард Лијеж. Оптужбе против њих се односе на утају пореза и илегално лично богаћење.

Тужилаштво није навело имена оптужених, већ само иницијале.

Тренер белгијског првака Клуб Брижа, Хрват Иван Леко саслушан је данас, заједно са менаџерима Дејаном Вељковићем из Србије и Белгијанцем Мођијем Бајатом, а биће саслушана и двојица врхунских фудбалских судија.

Полиција је јуче спровела велику међународну рацију у градовима широм Европе. Како је наведено, 44 рације су обављене у Белгији, а 13 у Француској, Луксембургу, Србији, Црној Гори, Македонији и на Кипру.

Related Posts