Вијести, Регион

Словенија: Шта се дешава са Адриа Ервејс?

Off 7
Foto: BoBo

Након што је Адриа Аирwаyс крајем прошле седмице отказала велики број летова, исто се наставља и ове седмице. Пилоти су незадовољни новим њемачким власницима, те су изразили забринутост и директно се обратили премијеру  Словеније Марјану Шарцу, који очигледно ни сам не вјерује новим њемачким власницима, преноси државна словенска телевизија.

Адриа Аирwаyс иако има нове, њемачке власнике, не показује најбоље резултате. Током дана отказали су три лета између Љубљане и Минхена, и један лет на релацији Скопље-Љубљана.

Стручњаци који прате дешавања везана за ову компанију кажу  да ће Адриа морати да плати сва потраживања, укључујући и одржавање авиона, ако жели да настави са радом.

Агенција за цивилно ваздухопловство, која прати дешавања у авиопријевознику, поздравља неопходно одржавањеавиона, јер је то важно са становишта сигурности.

У посљедњих 15 година, док је власник била држава, распродала се сва имовину, данас Адриа некретнина, а стварни капитал који је остао су високо квалифицирани запосленици.

Словеначко удружење потрошача саопштило је да је број притужби потрошача у вези са авио-превозницима последњих година остао мање-више исти, али није уочено повећање.

Права путника у ваздушном саобраћају у ЕУ и обавезе авио превозника јасно су дефинисане уредбом којом се утврђују заједничка правила о накнади и помоћи путницима у случајевима одбијања укрцаја, отказивања или дугог кашњења летова.

Путницима на удужењу потрошача савјетује да прво покушају да ријеше проблем директно са авиокомпанијом, а касније могу контактирати појединачне контролне органе одговорне за права путника у свим државама чланицама ЕУ.

У Словенији је то Јавна агенција за цивилно зракопловство Републике Словеније, а ако је страни пријевозник, могу се обратити Европском потрошачком центру.

Адриа Аирwаyс, која се већ дуже времена суочава са критикама због изненадних отказивања и спајања летова, а скоро су  објавили да ће отказати неколико летова до краја јуна.

Бивши министар Грегор Вирант писао је на Тwиттеру да прикупља све оно који су незадовољни због кашњења у исплати накнаде за отказане летове и кашњења, за колективну тужбу.

Колективне тужбе у Словенији омогућене си усвајањем посебног закона у 2017. години.

Related Posts