Позориште

Премијера „Сјећаш ли се Доли Бел“ у Камерном театру 55

Off 4

Представа “Сјећаш ли се Доли Бел“, у режији Кокана Младеновића према тексту Абдулаха Сидрана, премијерно ће бити изведена вечерас на сцени сарајевског Камерног театра 55.

Драматургију потписује Ведран Фајковић, док је за костиме и сценографију заслужна Адиса Ватреш-Селимовић.

Редитељ Кокан Младеновић каже да му је изнимна част режирати у Камерном театру 55, али и озбиљно бреме одговорности. Најавио је рад са врхунским глумачким ансамблом, а уједно и са нечим што је увијек опасно – оним што има култни статус и што се стално препричава.

“Вријеме је да сада испричамо нашу причу за ‘Доли Бел’. Читаћемо овај генијални текст из повратка у неко прошло вријеме, људе и земљу који више не постоје, сва та мјеста нашег дјетињства више не постоје. То неко изгубљено Сарајево кроз данашњу призму, вријеме које је девалвирало вриједности што више не постоје”, рекао је Младеновић уочи премијере у Камерном театру.

Младеновић додаје да главни лик, Дино, треба у представи за кратко вријеме спознати двије ствари – комунизам и љубав. Такођер, намјера му је да се смрт Дининог оца овдје види као смрт једне идеологије.

“Позориште има своју аутономију, свој систем знакова и аутентичност. Ако нађемо прави језик за ову причу, остаћемо вјерни свим фановима ‘Доли Бел’, али уједно направити и неку нашу нову причу, аутентичну”, нагласио је редитељ.

 

“Сјећаш ли се Доли Бел” је суптилна прича из сарајевске чаршије, која прати младића што у њој одраста ‘60. година у сјенци доброг, али болешљивог оца, гдје бива привучен свијетом малих криминалаца. Они га ангажују да сакрије младу проститутку у коју се младић заљубљује.

Бројна глумачка постава, њих чак 12, изнијет ће причу “Сјећаш ли се Доли Бел” на сцену Камерног театра 55: Емир Хаџихафизбеговић (отац), Гордана Бобан (Сена), Мирсад Тука (Дино 2), Давор Голубовић (Дино 1), Елма Јуковић (Доли Бел), Адмир Гламочак (Тетак/Цвикераш), Татјана Шојић (Тетка), Мухамед Хаџовић (Шинтор), Сабит Сејдиновић (Керим/Владо кликер), Син Курт (Мидхо), Амар Селимовић (Расим топ) и Саша Крмпотић (Кико штака).

 

Аутор сценарија Абдулах Сидран каже да је у култури познато како свака генерација има потребу да дјела свјетске књижевности преведе на свој језик и тиме покаже свој однос, снаге и идеје.

“Када се гледају босански филмови из тог периода не можете вјеровати да су рађени прије толико година, већ као да су јучер снимани. Непојмљива је та животност која фрца из њих”, рекао је Сидран.

Директор Камерног театра 55 Емир Хаџихафизбеговић није крио радост због почетка рада на овом комаду, нагласивши да је ријеч о генијалном роману генијалног писца. Посебну је захвалу упутио Абдулаху Сидрану што је дао права Камерном за сценариј који, како је навео, детектира специфичност ситуације у Босни и Херцеговини и тадашњој Југославији.

Култни текст Абдулаха Сидрана “Сјећаш ли се Доли Бел”, којег је 1981. екранизирао Емир Кустурица, забиљежит ће позоришну премијеру вечерас у 20 сати на сцени Камерног театра 55 у Сарајеву.

Related Posts