Позориште

Представа ‘Ми дјеца с колодвора Зоо’ отвара Фестивал ‘Дани Јурислава Коренића’

Off 1
Представом „Ми дјеца с колодвора Зоо“ редитеља Аднана Омеровића у изведби Народног позоришта Тузла вечерас почиње трећи Фестивал „Дани Јурислава Коренића“, који је сарајевски Камерни театар 55 покренуо као омаж великану културне сцене Босне и Херцеговине. Овогодишњи Фестивал доноси девет представа реномираних театарских кућа из БиХ, Словеније, Хрватске, Србије и Црне Горе.

Директор Камерног театра 55 Емир Хаџихафизбеговић рекао је на уводној прес-конференцији да је ово до сада најбоље организирани Фестивал, напоменувши да у његовом програму неће учествовати Македонија због болести главне глумице.

Циљ Фестивала је и даље првенствено одавање омажа Јуриславу Коренићу, као спиритусу мовенсу театарског живота у БиХ за којег је, како подвлачи, тешко набројати шта је све учинио за културну сцену за кратког живота.

„Био је један од оних мисионара, људи с визијом, стратега. То су били људи који су препознали значај културе као пречице за промоцију града и државе“, истакао је Хаџихафизбеговић.

Жиријем за додјелу награда ове године ће предсједавати бх. књижевни великан Џевад Карахасан који истиче да је управо Коренић један од разлога што је прихватио позицију предсједника жирија, назвавши га једним од оних људи који су у себи објединили умјетника и менаџера.

„Јурислава памтимо првенствено јер је био драгоцјен умјетник. Експериментирао је са концептом документарног театра. То је једна страшно узбудљива тема – да се представе праве на темељу чињеница, хисторијских догађаја“, казао је Карахасан.

Чланови жирија којим ће предсједавати Карахасан су Сњежана Богићевић, Матија Бошњак, Борис Лалић, Леила Курбеговић, Лариса Сарајлић-Рамовић и Јосип Муселимовић.

Фестивал ће бити затворен премијерном изведбом „Догодине, као и увијек“ Дејана Јанковића (Србија), а публика ће моћи погледати и представе „Челичне магнолије“ Катје Пеган (Словенија), „Гнијездо“ Марине Петковић Ликер, „Срце веће од руку“ Тамаре Дамјановић (Хрватска), „Самоубица“ Милана Нешковића (Србија), „Син“ Мирка Радоњића (Црна Гора), „Три сестре“ Пјера Жалице (БиХ) те „Мало благо“ Слађане Килибарда (БиХ).

Related Posts