БиХ, Култура, Позориште

Мостар: 65 година Позоришта лутака и Луткарског казалишта

Off 17
У Мостару се данас обиљежава 65 година луткарских умјетности и заната. Но, како се у Мостару и ова умјетност дијели, годишњицу обиљежавају одвојено Позориште лутака и Луткарско казалиште, јавља дописница БХРТ-а.

Ову годишњицу у Мостару обиљежавају двије луткарске куће и обе тврде да носе традицију истог Позоришта лутака основаног 1952. године.

Историјски гледано, прва професионална луткарска кућа у Мостару основана је 1952. године на данашњи дан у згради браће Ћишића 15 у мостарском насељу Бранковац.

„За све ове године, свих тих 65 година, Позориште лутака Мостар је на истом мјесту, на истој адреси, у истој згради, са истим именом којег се никада нисмо и нећемо одрећи“, истакао је Неџад Максумић, глумац из Позоришта лутака Мостар, преноси дописница БХРТ-а.

С друге стране, на данашњу годишњицу позива се и Луткарско казалиште Мостар.

„Ми баштинимо исту повијест, ми смо тијеком рата радили неуморно, нисмо прекидали наш рад, стога сматрам да је ових 65 година, правих 65 година рада“, истакла је директорица Луткарског казалишта Мостар Ружица Бошковић.

Мостарско Позориште лутака припремило је четири програма који ће трајати цијелу годину. Између осталог, ту је и рад на премијери нове представе, а у новембру су започели са ревијом гостујућих представа њихових пријатеља из Хрватске, Србије, Црне Горе и Словеније.

 

„Главни догађај овогодишње прославе биће Велика изложба посвећена јубилеју Позоришта лутака у Мостару заказана за 15. новембар ове године, гдје ћемо приказати фотографије, архивску грађу, лутке и сценографију, значи сва достигнућа у посљедњих 65 година наше куће“, казао је директор ове институције Един Кметаш.

Програм обиљежавања 65 година рада Луткарског казалишта Мостар, које је смјештено у Хрватском дому Херцег Стјепан Косача, започиње изложбом и промоцијом фотомонографије под називом ‘Шарени луткарски времеплов’.

У граду на Неретви, поред двоструких комуналних предузећа, водовода, Свеучилишта и Универзитета или Хрватског народног казалишта и Народног позоришта, постоје и два луткарска позоришта.

Једно је, међутим, сигурно – у надолазећем периоду забаве за најмлађе неће недостајати.

Related Posts