Позориште

Бањалука: Отворен Театар фест “Петар Кочић”

Off 10

Вечерас је отворен 20. Тетар фест “Петар Кочић”. Јубиларни бањалучки позоришни фестивал отворен је пемијером представе „Швајцарска“ у изведби ансамбла Народног позоришта РС. Представа је ван конкуренције, а у такмичарском дијелу учествује шест представа из БиХ и региона. Јубиларни фестивал позоришта ове године окупља ансамбле из Скопља, Сарајева, Подгорице, Будве, Београда и Сиска.
Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић отворио је вечерас у Бањалуци Двадесети театар фест “Петар Кочић”, истакавши да је овај фестивал прилика да публика види шта позоришта у окружењу припремају.

“За нас гледаоце овај фестивал је значајан да, гледајући разиграност глумаца на позорници, умакнемо од свакодневице, политичких препуцавања и дешавања и да запловимо у свијет маште како бисмо ову суморну стварност претворили у љепоту позоришне игре”, рекао је Малешевић новинарима прије почетка фестивала.

Он је навео да су организатори и селектори фестивала и ове године уложили велики труд да публици представе нека од најзначајнијих позоришних остварења и оправдају убјеђење и радост због новога у театарском изразу.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да је овај фестивал прилика да публика у Бањалуци види шта је то ново у театарском изразу.

“Ова наша светковина, која истрајава већ 20 година, доказ је да и позориште има своју будућност и да може да истрајава само са озбиљним културно-културолошким, националним изразима, који гарантују квалитет”, рекао је Новаковић.

Публика ће моћи да погледа представе “Само не у Швајцарску” Народног позоришта Републике Српске, “Моје дете” Београдског драмског позоришта, “Ново доба” Битеф театра, “Плућа” Егзит театра и Градског позоришта Сисак, “Јесења соната” Град театра Будва и Атељеа “212”, “Чувари твог поштења” Градског позоришта Подгорица, те “Трудна прича” Театра “Комедија” из Скопља.

У оквиру Театар феста ове године први пут ће бити одржан и Фестивал монодраме младог глумца. Жеља организатора је да ова манифестација тако добије значајну компоненту, којом активно промовише глумачку умјетност младих глумаца.

Related Posts

Arhiva

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930