БиХ, Књига

Јавно читање у Бечу и Сарајеву: “Два града једна борба” за Вијећницу

Off 15

Испред сарајевске Вијећнице и Градске библиотеке у Бечу, данас у 12 сати бит ће уприличено јавно читање под називом “Два града једна борба”, као знак подршке иницијативи “Народна читаона: Вијећница је наша!”, која се противи комерцијализацији и приватизацији некадашње зграде Народне и универзитетске библиотеке Босне и Херцеговине и једног од културних симбола Сарајева и Босне и Херцеговине.

Неформална политичка организација “Један град, једна борба” у децембру је покренула иницијативу “Народна читаона: Вијећница је наша!” с циљем да заустави незакониту преобразбу некадашње зграде Националне и универзитетске библиотеке Босне и Херцеговине у комерцијализирани простор, који ће заувијек бити отуђен од оних којима припада – грађана и грађанки Сарајева и цијеле Босне и Херцеговине.

Платои испред Вијећнице у Сарајеву и Градске библиотеке у Бечу данас ће бити позорница за дванаест аутора и ауторица, који ће својим читањем исказати солидарност с иницијативом Народне читаоне.

У Бечу ће тако под слоганом “Ваша кућа” читати Оља Алвир (књижевница и новинарка), Барби Марковић (књижевница), Герхард Пасцхингер (књижевник), Исолде и Ханс Цхристиан Царс (књижевници) и Цхристопх Баумгартен (новинар), док ће испред сарајевске Вијећнице читати Ирена Жлоф (преводитељица), Адиса Башић (књижевница), Ферида Дураковић (пјесникиња), Мирјана Евтов (преводитељица), Јована Шего (преводитељица), Нермина Омербеговић (новинарка и пјесникиња) и Саида Мустајбеговић (новинарка).

Ферида Дураковић објаснила је за Фену зашто треба читати за Вијећницу, нагласивши да је она јавно добро којим треба да се поносимо сви, не само градска управа.

“Један простор за грађанке и грађане Сарајева, који неће бити комерцијалан, треба да постоји и треба да Вијећница отвори врата простора гдје млади људи, умјесто у кафани или трговачком центру, могу да уђу, огрију срце у љепоти архитектуре и нешто прочитају између зидова бивше библиотеке као хомммаге свим тим књигама којих више нема. Ја сам испите прије много година спремала у Вијећници и памтим колико је овај простор врвио од младости, смијеха и живота. Зашто не би опет?”, истакнула је Дураковић.

Мирјана Евтов каже да за Вијећницу треба читати, да се не заборави.

“Како на табли пред улазом у Вијећницу и пише – да се не заборави да оно што је било јавно сад не смије служити само као свадбени салон и сала коју ововјеки моћници користе за домјенке и ифтаре. И да само неко ко има пара може видјети како Вијећница изгледа изнутра”, устврдила је Евтов.

Related Posts