Књига

Промоција књиге „Куд идијоти и једна љубавна прича“ Емила Караматића

Off 7
„Куд идијоти и једна љубавна прича“ назив је књиге угледног бх. новинара и публицисте Емила Караматића која је вечерас промовисана у Мостару.

Према ријечима аутора, књига се састоји од његових пробраних текстова који су објављивани у разним медијима и који су настајали на различитим мјестима у посљедњих пар година, а који чине једну цјелину промишљања овога простора.

„Све почиње, на неки начин, причањем о нама кроз иронију, сарказам, цинизам, али све то с намјером не да би испровоцирао људе да би били деструктивни него да би на неки начин испровоцирао другу мисао, да би понукао људе на промишљање гдје то живимо, у каквом окружењу живимо, колико смо политички зрели, неписмени или писмени, иако бих ја рекао да смо ужасно политички неписмени“, изјавио је Караматић.

Ова књига, како каже аутор, говори о јако пуно људи који су споредни ликови, а уједно и главни ликови наших живота.

„Из текстова се види да је држава у којој живимо јако мучна, да је тешка и да чак човјек некада може рећи да му се ништа у њој не свиђа, а исто тако може се ишчитати порука да човјек баш тако лако из ње не би отишао“, сматра Караматић.

По његовим ријечима, књигу ‘затвара’ љубавна прича која је јако кратка и сажета у свега неколико реченица.

У промоцији књиге, осим аутора, учествовали су Миле Стојић, Горан Карановић и Марко Антонио Бркић.

„Поред што критикују, разоткривају и указују, Караматићеви текстови су документи који доказују да у једном тешком времену и даље има људи чиста срца, који у себи носе увјерење да је борба за правду дужност, а не избор“, написао је у рецензији др. Горан Карановић.

„У ткање своје друштвене кронике Караматић уводи и бројне референце из литературе, ткајући неријетко новински хибрид, чланак који се реферира на књижевност, понекад постаје и књижевност сама. У свеопћој медијској пустињи која сваким даном расте и шири се, књиге попут ове прави су мали свјетионици луцидности, морала и духа. Оне малом човјеку, обасутом свакодневним салвама пропаганде и безочне лажи, пружају наду и утјеху да ипак све, цијели наш живот, није отишао дођавола”, ријечи су рецензента књижевника Милета Стојића.

 

 

Related Posts