Књига

Представљен Зборник радова о култури Олова

Off 8

Зборник радова аутора који су писали о култури Олова и оловског краја у оквиру културне манифестације “Дани европског наслијеђа 2016”, представљен је данас у Федералном министарству културе и спорта. Том је приликом најављена и тема овогодишњих Дана, који ће бити посвећени културном богатству Посавине.

“Зборник садржава радове девет истакнутих бх. аутора: Џевада Карахасана, Есада Куртовића, Зијада Халиловића, Едина Бујака, Мирнеса Хасанспахића, Звонке Мартића, Мирзаха Фоче, Бошка Андрића и Емира Софтића, који су на овај начин указали на значај очувања богатог културно-повијесног наслијеђа Олова”, казала је на конференцији за медије федерална министрица културе и спорта Зора Дујмовић.

Она се нада како ће кроз читање Зборника бити повећан интерес за нова истраживања и активизам оних којих се баве очувањем материјалне и нематеријалне баштине.

Један од аутора, професор Есад Куртовић, нагласио је да је Зборник трећа научна књига која представља вриједности оловског краја на нови разноврснији начин. Архивска грађа коју је користио у свом раду доноси претпоставке за различита тумачења и нове дискурсе прошлости Олова. Посебан осврт дао је на постанак насеља, експлоатацију руда, трговине и царину, те дјеловање фрањеваца.

Џевад Карахасан фокус је ставио на језичко и књижевно наслијеђе фра Матије Дивковића. Зијад Халиловић изнио је искуства и активности у номинацији и уврштавању стећака на Листу свјетске културне баштине УНЕСКО-а. О стању и перспективама стећака у Зборнику су написали рад Един Бујак и Мирнес Хасанспахић.

Звонко Мартић бавио се предајама о култним оловским мјестима, које се проматрају и у смислу ходочасничке праксе, јер је Олово једно од најстаријих таквих одредишта у нашој земљи.

На основу великог броја прикупљених података, Бошко Андрић представио је село Оћевија, смјештено између Олова и Вареша, чувено по ковачницама у којима је до данас сачуван прединдустријски начин топљења сировог жељеза и његове прераде до готових производа.

Специфичностима градње дрветом бавио се Мирзах Фочо, презентирајући традиционалне сакралне објекте од дрвета. Један од њих је дрвена џамија у Солуну поред Олова на коју је у свом раду скренуо пажњу Емир Софтић.

Након представљања Зборника, министрица Дујмовић најавила је да је “Културно и природно богатство Посавине” тема овогодишње манифестације “Дани европског наслијеђа 2017”, која ће бити одржана од 25. до 27. октобра у Орашју.

Тим поводом, данашњој прес-конференцији у ресорном министарству присуствовао је начелник Орашја Станко Винцетић, који је поручио да наведена манифестација долази у правом тренутку јер је на сцени исељавање младог становништва, што је, како је рекао, узроковано више духовном празнином него материјалном потребом.

 

Related Posts

Arhiva

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930