Изложбе

Умјетници свијета у Сарајеву стварају на тему “Мистични плес Истока и Запада”

Off 8

У организацији Галерије “Препород” од данас до 20. септембра трајат ће Интернационална колонија “Сарајево 2017” у оквиру које ће 27 умјетника у простору Гази Хусрев-беговог Ханикаха стварати на тему “Мистични плес Истока и Запада”. На овогодишњој петој колонији учествују умјетници из десет земаља.

“Као и претходних година, Башчаршија и Гази Хусрев-бегов Ханиках послужит ће им као сликарски атељеи. Надамо се да ће умјетници на задату тему наћи одговоре”, рекла је на конференцији за новинаре водитељица колоније, сликарка Мирсада Баљић, истакнувши да је циљ колоније проширити комуникацију између умјетника.

Умјетник из Турске Орхан Цебраилоглу, који је учествовао и на претходним колонијама, рекао је да колонија “Сарајево 2017” повезује умјетнике Босне и Херцеговине и Турске, упутивши посебне похвале водитељици колоније за коју је казао да је “мост између умјетника”.

Алајбеј Кароглу из Анкаре навео је да је тема колоније занимњива, да има дубоко значење нарочито у овом свијету и времену, те изразио наду да ће јој умјетници успјешно одговорити.

У раду колоније учествују умјетници из Турске, Русије, Косова, Грчке, Њемачке, Велике Британије, Украјине, Србије и Босне и Херцеговине. Ријеч је о умјетницима: Орхан Цебраилоглу, Цагатај Акенгин, Алајбеј Кароглу, Хуља Туркгулер Кароглу, Сехер Целик, Мехмет Али Кароглу, Дурсун Емре Кароглу, Габриела Шафартзик, Етхем Бајмак, Сукран Заим, Корнелија Марган, Захарие Закарјаев, Шухрат Абдумаликов, Нора Лефа, Павлос Лефас, Анна Криволап, Зина Васина, Гвен Џонс, Наталија Андреева-Салиховић, Един Нуманкадић, Шемса Гавранкапетановић, Ћазим Хаџимејлић, Џевдет Никочевић, Адис Лукач, Илонка Јасак, Алмедина Фехратовић и Сувада Борић- Шаћирагић.

Габриела Шафартзик из Њемачке такођер је упутила похвале за организацију колоније.

“Колоније су могућност да се ми умјетници из различитих држава видимо, стварамо, да причамо истим језиком. Ово је врло лијепа колонија”, рекла је Шафартзик те показујући на простор Ханикаха, запитала “ко има овако лијеп атеље”.

Адис Лукач из Босне и Херцеговине сматра да је ова колонија више од ликовног окупљања те да је примјер међуљудског повезивања.

Осим што ће током трајања колоније сликати на дату тему, умјетници ће такођер посјетити Мостар, Почитељ, водопаде Кравице и Скакавац, Благај…

Отворење изложбе на којој ће бити представљени радови настали на колонији, предвиђено је за 20. септембар.

Related Posts

Arhiva

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930