Изложбе

Изложба државног Архива Републике Словеније у Сарајеву

Off 11
Гостујућа изложба државног Архива Републике Словеније „Архиви – Чувари сјећања: Путујућа изложба словенског архивског наслијеђа“, коју је приредило десет архива из различитих градова Словеније, бит ће отворена данас у Музеју Сарајева.

Јавна установа Хисторијски архив Сарајево домаћин је ове изложбе која доноси више од 140 репродукција докумената датираних у раздобље од 9. стољећа до 1990. године, изложених на 25 паноа, саопћено је из Хисторијског архива Сарајево.

Десет архива у Словенији похрањује око 75 километара архивског материјала што је изнимно богатство писане културне баштине, а сачувани су остаци каролиншких рукописа, најстарији архивски документ на пергаменту као и статут града Пирана из 1307. године.

У поставку је уврштена и Збирка привилегија самостана у Жичи, рукопис Јурја Далматинца, најстарије матичне књиге, документи о порезима које су плаћали преци Словенаца, писма мисионара Барага те нацрт највећег европског жељезничког вијадукта, али и извјештај о исходу гласања на референдуму о самосталности из 1990. године, најављено је из Хисторијског архива Сaрајево.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Друштвене мреже