Филм

Почиње 7. Тузла Филм Фестивал

Off 23
Филмом ‘Јужни ветар’ Милоша Аврамовића вечерас ће бити отворен седми Тузла Филм Фестивал (ТФФ), а током осам фестивалских дана филмови ће бити приказивани у оквиру пет група (дугометражни, краткометражни, документарни, кратки играни и future generation short films).

На прес-конференцији је најављено да је Дирекцији Тузла Филм Фестивала ове године пристигло много више филмова него досад због чега ће фестивал и трајати дуже.

„Ове године пристигло је више од 800 филмова. Зато смо се ове године потрудили више него икад. У оквиру осам дана Фестивала бит ће уприличена пројекција 120 филмова, од чега је седам дугометражних у конкуренцији“, најавио је оснивач ТФФ-а Борис Балта.

Овогодишњи Тузла Филм Фестивал доноси неколико свјетских филмских премијера.

„Тузла Филм Фестивал успио је сврстати се у десет највећих фестивала на Балкану. То се одређује на основу различитих фактора као што су величина фестивала, број гостију, квалитета фестивала, број филмова“, нагласио је Балта.

Селектор документарних филмова и члан жирија за дугометражни филм Срђан Вукадиновић рекао је да ове године, у оквиру програма документарног филма, постоје двије подгрупе. Прва говори о журнализму и његовом професионализму, а друга се бави филмом.

Филм ‘Јужни ветар’ Милоша Аврамовића бит ће приказан вечерас на свечаној церемонији у Босанском културном центру у 19.30 сати. Додјела ‘Виле’ и церемонија затварања овогодишњег фестивала бит ће уприличена 19. октобра, пројекцијом серије ‘Новине’ Далибора Матанића. Осим пројекција филмова, у оквиру фестивала и ове године се организује кафа са познатима, те радионице на УНТЗ на Филозофском факултету.

Карте за пројекције филмова могу се набавити у Народном позоришту Тузла (билетарница), од 10 до 15 сати. Карте за отварање Фестивала и пројекцију филма ‘Јужни ветар’ коштају 10 КМ, а цијена за остале дугометражне филмове, као и за затварање Фестивала је 5 КМ.

„Улаз на све остале пројекције (кратки играни, анимирани, документарни и интернационални филм) је слободан. Све пројекције након церемоније отварања у БКЦ Тузла, дешават ће се у Народном позоришту Тузла“, саопћили су организатори.

Related Posts