Сарајево Филм Фестивал, Свечано отварање, Филм

Данас почиње 24. Сарајево Филм Фестивал

Off 17
Филмом „Хладни рат“ оскаровца Павела Павликовског вечерас ће у Сарајеву бити отворен 24. Сарајево Филм Фестивал (СФФ). Као генерални медијски покровитељ  БХРТ доноси сва фестивалска дешавања.

Током осам фестивалских дана љубитељи филма ће моћи погледати рекордних 266 филмова из 56 земаља, међу којима су 52 свјетске премијере.

Част да отвори 24. издање СФФ-а припала је славном пољском режисеру Павелу Павликовском који је за остварење „Хладни рат“ награђен Златном палмом за најбољу режију на недавно завршеном 71. Цаннес Филм Фестивалу.

Филм ће публици бити представљен вечерас у оквиру програма „Оpen Air“, а пројекцији ће присуствовати и аутор филма Павликовски, добитник Оскара за најбољи страни филм „Ида“ 2015.

„Хладни рат“ говори о страственој љубавној причи између двоје људи различитог поријекла и темперамента које је судбина фатално спојила. Смјештен у вријеме хладног рата током 1950-их у Пољској, Берлину, Југославији и Паризу, филм „Хладни рат“ описује немогућу љубав у немогућим временима.

За разлику од претходних издања Фестивала, кад су гости Сарајева били прослављени холивудски глумци, главне звијезде ове године бит ће мајстори „иза камере“, великани режије као што су Павел Павликовски, Асгар Фаради и Нури Билђе Цејлан.

На овогодишњем СФФ-у, од 10. до 17. августа, бит ће приказано укупно 266 филмова у 18 програма из 56 земаља. Свјетске премијере забиљежит ће 52 филм, док ће 23 филма доживјети међународне премијере.

Програм „Опен Аир“ доноси награђивана остварења са Канског фестивала, попут редитељског првијенца Пола Дејна  „Дивљи живот“, затим филма „Сви знају“ двоструког оскаровца Асгара Фарадија („А Separation“, „Тhe Salesman“), који је и предсједник жирија овогодишњег Такмичарског програма, те филмове „Капернаум“ Надине Лабаки, „Догман“ Матеа Гаронеа, „Анђео“ Луиса Ортеге  и „Потони или пливај“ Жила Лелуша.

Такмичарски програм играног филма представит ће 10 филмова који ће се борити за престижну награду „Срце Сарајева“.

Награду ”Почасно Срце Сарајева” добит ће турски редитељ Нури Билђе Цејлан и бх. подузетник Нијаз Хастор, за изузетан допринос филмској умјетности, саопћено је из СФФ-а.

Свечана церемонија отварања у Народном позоришту почиње у 20:30 сати уз директан пријенос на БХТ1.

Генерални медијски покровитељ 24. Сарајево Филм Фестивала је Радио-телевизија Босне и Херцеговине (БХРТ).

Сваки дан, од 10. до 17. августа, љубитељи седме умјетности ће моћи пратити фестивалска дешавања у програмима БХРТ-а.

Related Posts