Култура

Босна и Херцеговина постала чланица Комитета за свјетско наслијеђе УНЕСКО-А

Off 16
Босна и Херцеговина је данас на 21. пленарном засједању Генералне скупштине земаља уговорних страна Конвенције о свјетском наслијеђу, које се одржава у Паризу, по први пут у својој хисторији изабрана за чланицу Комитета за свјетско наслијеђе Организације Уједињених народа за образовање, науку и културу (УНЕСКО).

Ово престижно тијело у систему УН-а, које се састоји од 21 земље чланице, надлежно је за разматрање кандидатура и доношење одлука о уписима свјетског културног и природног блага на листу Свјетске баштине УНЕСКО-а.

Учешће БиХ у Комитету за Свјетску баштину представља велико признање БиХ и доприносу земље заштити свјетске културне и природне баштине, те је изванредна прилика за додатну промоцију наше државе на глобалном плану.

“Избор БиХ у Комитет за Свјетску баштину је резултат интензивне кампање коју је, у складу са релевантном одлуком Предсједништва БиХ, у протеклих годину дана водило Министарство вањских послова БиХ (МВП) у сарадњи са Министарством цивилних послова и Комисијом за националне споменике БиХ, уз активно учешће свих дипломатско-конзуларних представништава БиХ у свијету”, саопћено је из МВП-а БиХ.

БиХ је добила 73 гласа, а Мађарска 67, док је Украјина добила 20 гласова.

Предсједништво БиХ поздравило избор БиХ у УНЕСЦО-ов Комитет за свјетску баштину

Предсједништво БиХ поздравља данашњу одлуку Генералне скупштине земаља уговорних страна Конвенције за свјетску баштину о избору Босне и Херцеговине за чланицу Комитета за свјетску баштину.

“Предсједништво БиХ изражава захвалност свим државама које су подржале избор БиХ у Комитет. Увјерени смо да ће посвећеност очувању и обнови културне баштине коју смо до сада показали, чинити нашу земљу преданом чланицом Комитета за свјетску баштину”, стоји у саопштењу.

Наводи се да ће главни циљ Босне и Херцеговине, као члана овог тијела, бити заштита и промоција Конвенције о свјетској баштини као најважнијег глобалног инструмента за преношење свјетске културне баштине будућим генерацијама.

 

Related Posts