fbpx
БиХ, Вијести

Изетбеговић: Преамбициозно је очекивати да Вијеће министара буде формирано за мјесец дана

Off 143
Foto: Screenshot

Хоће ли бити упућен Годишњи национални програм за Акцијски план за чланство у НАТО-у и какав компромис је постигнут? Хоће ли у року од мјесец дана бити формирано Вијеће министара, ко ће бити нови министар вањских послова Босне и Херцеговине? О овим темама за БХРТ је говорио предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

Редуковани Годишњи национални програм, који ће прихватити НАТО, једино је могуће рјешење, став је предсједника Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића, а алтернатива томе је, како каже, продубљивање кризе.

Изетбеговић је у интервјуу за БХРТ рекао да се настављају интеграцијски процеси, те да ће сарадња бити унапријеђена у оквиру ранијих релеватних одлука.

Но, кључно је питање садржаја плана који ће бити упућен сједишту НАТО-а у Бриселу. На Предсједништву Босне и Херцеговине је да са Комисијом надлежном за НАТО и са НАТО савезом дефинише шта је то што је прихватљво.

Позиција министрице вањских послова послова ће, према мишљењу Изетбеговића, највјероватније припасти Бисери Турковић, но, он није оптимистичан да ће Вијеће министара Босне и Херцеговине бити формирано у року 30 дана.

Коментаришући став предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Жељка Комшића да неће гласати за избор новог мандатара за нови сазив Вијећа министара без усвајања одлуке о слању Годишњег националног програма (АНП), Изетбеговић је рекао да се члан Предсједништва Шефик Джаферовић није “придружио” том ставу већ да је то његов став, али и став СДА од самог почетка процеса формирања власти.

“Док се радио споразум, ја сам био на вези са Комшићем и он је инсистирао на АНП-у. Имају се поштовати закон, Устав, раније одлуке Предсједништва, Парламентарне скупштине и Вијећа министара. Тај оквир је МАП. То је сасвим јасно и речено је да ће бити послани нацрти и планови у Бруxеллес”, рекао је Изетбеговић.

Интервју са Бакиром Изетбеговићем, предсједником СДА, погледајте овдје. Разговарала новинарка Едина Нурикић.

Предсједник СДА је оцијенио како тренутно нема ниједног српског политичког представника који је спреман за чланство Босне и Херцеговине у НАТО-у, али да је у тим околностима потребно направити искорак.

Говорећи о НАТО-у, Изетбеговић је рекао да је политика умијеће могућег.

“Шта је то могуће, с обзиром на став српских представника из Републике Српске и с обзиром на наш став да мора бити АНП-а – то је редуцирани АНП, којег ће прихватити НАТО. Ја не видим могуће рјешење мимо тога. Видим само могућност продубљавања кризе. Када неко притиска гас, а неко други повуче кочницу, поломе се зупчаници у машини. Нама та ствар не треба и не треба нам тоњење у дубљу кризу”, рекао је Изетбеговић и додао како девет година имамо застоје када је у питању НАТО.

Изетбеговић је оцијенио да је рок од мјесец за формирање Вијећа министара – преамбициозан.

“Тражени су чак и краћи рокови. Ја мислим да ми можемо неке битне помаке направити. Рецимо, ако буде памети и спремности, дефинисати ствари са АНП-ом. Када ту ствар превазиђемо, мислим да креће све остало, да смо тада једноставно одвезали тај чвор и да иду све остале ствари. Да ли ће то бити два или два и по мјесеца, за мене није толико важно након оволиког губитка времена”, рекао је Изетбеговић.

Предсједник СДА је рекао како вјерује да ће, када буде ријешено питање АНП-а, по домину ефекту, у позитивном смислу кренути и остале ствари.

Извор: БХРТ

Related Posts