Привреда

Шаровић: БиХ поднијела захтјев за извоз црвеног меса у ЕУ

Off 9

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Уред за ветеринарство БиХ званично су, од Европске комисије, затражили упућивање мисије за одобрење извоза црвеног меса (месо говеда, оваца и коза) из БиХ у ЕУ.

Инспектори Директората за здравље и храну Европске комисије у претходном периоду извршили су планиране контроле и увјерили се да су створени најважнији предуслови да се, након добијања дозволе за извоз у ЕУ производа рибарства, млијека, меда, меса перади и производа од меса перади, воћа и поврћа, односно кромпира као најосјетљивије врсте, Босни и Херцеговини ускоро одобри и извоз посљедње врсте меса и производа животињског поријекла.

„Ово је важан тренутак за пољопривреду и економију уопште, јер упућивање службеног позива мисији Директората Европске комисије, као и у претходним случајевима, значи да смо завршили све одговарајуће процедуре и да је систем значајно узнапредовао. Остало је још да завршимо тзв. нулти попис, што су задње активности пред добијање дозволе. Тиме би Босна и Херцеговина у потпуности задовољила све стандарде за извоз свих производа биљног и животињског поријекла“, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

У писму се подсјећа да је Европска комисија је претходно одобрила тзв. План праћења резидуа за „црвено месо“ за Босну и Херцеговину, а надлежни органи су у протеклом периоду реализовали бројне активности на побољшању система службених контрола у сегменту здравља животиња и производње хране животињског поријекла.

„Узимајући у обзир наведено, као и јак интерес наших произвођача меса говеда, оваца и коза за извоз на тржиште ЕУ, позивамо Вас да дођете и обавите мисију, у сврху одобравања извоза меса из Босне и Херцеговине“, наводи се између осталог у писму упућеном Директорату за здравље и храну ЕК.

Related Posts