Привреда

„Дани јабуке“ у Горажду окупили више од стотину излагача

Off 21
Министар вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине отворио је данас у Горажду 15. привредно-културну манифестацију „Дани јабуке“, чији је циљ вратити имиџ воћарског краја овом дијелу Босне и Херцеговине.

На овогодишњој манифестацији учествује више од стотину излагача из Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине.

Министар Шаровић сматра како би јабука требала бити извозни бренд овог подручја. Први воћни расадник у нашој земљи формиран је управо у Горажду, 1910. године.

„Важно је да се Министарство осврне на овај крај и овај сајам који се одржава посљедњих 15 година. Ми ћемо сигурно подржавати сајам и у наредним годинама јер је јабука, након шљиве, најзаступљенија култура у Босни и Херцеговини“, рекао је Шаровић.

Мирсад Хубанић, предсједник Организационог одбора манифестације и истоименог удружења „Дани јабуке“, истиче задовољство интересовањем излагача и посјетилаца за овај догађај, чија је сврха промоција потенцијала у области пољопривредно-прехрамбене производње.

„Битно је да водимо рачуна о искориштењу ресурса које имамо, а то је добра клима, квалитетна земља и све што нам омогућава да се бавимо интензивним воћарством. Ово је својеврсна промоција свега тога и сасвим сигурно овај сајам из године у годину постиже свој циљ“, рекао је Хубанић.

Поред изложбеног дијела и стручних предавања, посебно значајан догађај у оквиру ове манифестације је традиционални Квиз знања за ученике пољопривредних-техничких школа у којем ће учествовати 12 школа из четири државе.

Најављено је и такмичење школа из Босне и Херцеговине и региона под називом “Јабука у традиционалној и модерној гастрономији”, те округли сто на тему “Правилна употреба пестицида у биљној производњи у циљу заштите околиша и пчелињих друштава”.

За подршку овој манифестацији данас су уручена посебна признања Министарству вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине, Министарству подузетништва и обрта Федерације БиХ, Влади Босанско-подрињског кантона и канцеларији СГВ-а из Ужица.

И ове године излагачима ће бити додијељена признања за квалитет производа, а сајам ће трајати до 13. октобра.

Related Posts