Привреда

УИО: Поскупљују цигарете у БиХ

Off 14
Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ усвојио је на данашњој сједници у Мостару одлуку према којој ће од 1. јануара наредне године минимална акциза по кутији цигарета износити 2,86 КМ умјесто досадашњих 2,6 КМ, а акциза на духан за пушење 114,4 КМ по килограму, умјесто досадашњих 104 КМ.

Према усвојеној одлуци о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и духан за пушење за наредну годину, специфична акциза на цигарете за 2019. треба да износи 1,6 КМ по кутији цигарета умјесто досадашњих 1,5 КМ, саопштено је из УИО.

„Усвојеном одлуком прописано је да порески обвезници и они који прометују цигарете морају да попишу залихе на дан 1. јануар 2019. године, а пописне листе доставе надлежном регионалном центру до 7. јануара“, навели су из УИО.

Предвиђено је и да порески обвезници калкулације малопродајних цијена, формираних сходно овој одлуци заснованој на Закону о акцизама у БиХ, морају доставити до 30. новембра ове године.

Чланови Управног одбора УИО БиХ данас су једногласно усвојили захтјев за додјелу средстава Управи из буџета за идућу годину.

Управни одбор УИО БиХ усвојио је приједлог одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређених роба до 31. децембра 2019. године и упутио је у даљу процедуру Вијећу министара БиХ.

„Управни одбор УИО примио је к знању информацију у вези с проблемима приликом спровођења пресуде Суда БиХ у корист Републике Српске, а која се односи на исплату штете због расподјеле прихода с јединственог рачуна, али није било сагласности о рјешењу које је понуђено из Управе“, навели су из УИО БиХ.

На сједници није постигнута сагласност о привременим, коначним поравнањима између ентитета за претходне године и о одлуци о привременим коефицијентима за расподјелу прихода за посљедњи квартал ове године.

На сједници Управног одбора подржана је информација УИО која се односила на закључке Владе Федерације БиХ у вези са расподјелом и утрошком прихода од путарина.

Related Posts