Привреда

Притисак на раднике Жељезница РС-а који штрајкују глађу

Off 7

Двадест и један радник Жељезница Републике Српске (ЖРС) штрајкује глађу и тврде да трпе притиске управе, те да им се пријети и дисциплинским поступцима.

Предсједник Самосталног синдиката Саобраћајно-транспортне дјелатности у овом јавном предузећу Златко Марин изјавио је да не одустају од штрајка све док не буду испуњени њихови захтјеви, те да очекују да их подржи још један број колега.

“На терену су већ почели притисци, иако управа тврди да то није тачно, али се пријети дисциплинским поступцима онима који желе да нам дају подршку. На све начине покушавају да нас онемогуће да се овај штрајк омасови”, тврди Марин.

Радници Жељезница РС траже исплату четири накнаде за превоз и два топла оброка, али засад их нико од управе или ресорног министарства није контактирао, иако су у штрајку глађу трећи дан.

Марин је оптужио руководство овог јавног предузећа да прави уштеде на примањима радника.

Управа ЖРС: Није нам намјера ускраћивати радничка права

Из управе Жељезница РС-а је саопћено да не споре да су у текућој години настала одређена дуговања према радницима, прије свега по основу топлог оброка и накнаде за превоз, али додају да до кашњења с исплатама долази због недостатка новчаних средстава, а не због намјере управе да нека радничка права ускрати или умањи.

“Радници морају бити свјесни посљедица не само по лично здравље већ и по њихов радноправни статус, због поступања мимо важећих прописа, те Управа позива све раднике, који су се одлучили за штрајк глађу да одустану од даљег угрожавања властитог здравља, а да свако незадовољство везано за остваривање права из радног односа рјешавају у складу с важећим законским прописима”, навели су у саопћењу.

Related Posts