БиХ, Вијести, Привреда

Потписан уговор за 46 милиона еура кредита за изградњу „Топлана Зеница“

Off 3
Foto: Fena

Компанија „АрцелорМитал“ Зеница потписала је данас уговор за кредит вриједан 46 милиона еура с Европском банком за обнову и развоју (ЕБРД), а средства ће бити утрошена за реализацију пројекта јавно-приватног партнерства за изградњу „Топлана Зеница“.

За пројекте „зелене енергије“ у том граду бит ће утрошено пет милиона еура од те суме, а Топлана која ће бити на плин, производит ће топлотну пару за производни процес у тој компанији те загријавати кућанства и привредне субјекте у Граду Зеница.

„Очекујемо да ћемо већ 2020. године имати покренуте нове котлове“, најавио је генерални директор АрцелорМитала Бију Наир.

Укупна вриједност пројеката је 53 милиона еура, а АрцелорМиттал ће у будућој компанији, чији је директор Никхил Мехта, имати 50 посто власништва. Град Зеница добит ће 20, а преостала два партнера из Финске, који ће испоручити котлове, по 15 посто удјела у том јоинт вентуре предузећу.

„Веома сам сретан, јер многи нису вјеровали у овај пројект. Видите да је све завршено. Финансије су завршене, пријекти су завршени и котлови се производе“, истакао је градоначелник Зенице Фуад Касумовић, који је најавио како ће без угља имати чишћи зрак те омогућити да Зеница уђе у круг “зелених градова” Европе.

Он је истакнуо да је већ почела  гасификација града.

Related Posts