Привреда

Новалић: Технолошки и кадровски пратити развој металске индустрије

Off 12
Федерални премијер Фадил Новалић изјавио је данас на манифестацији “Инфо дан металаца 2017” у Сарајеву да је металска индустрија један од најважнијих сектора привреде, због традиционалног наслијеђа и ресурса које посједујемо. Као окоснице њеног дугогодишњег лидерства, издвојио је производњу метала, те аутомобилску и намјенску индустрију.

Новалић је рекао да аутомоблиска индустрија предњачи по својим резултатима и због сталног раста аутомобилске индустрије на Западу, те да је и намјенска индустрија у сталном порасту.

“Један од разлога јесте и тај што смо стабилизирали пословање компанија у намјенској индустрији, а око 30 милиона КМ, колико износи профит намјенске индустрије, враћен је поново фирмама за њихов даљи рад и развој”, рекао је Новалић.

Он је нагласио да је то једна од индустрија која мора пратити технолошка достигнућа. Када је ријеч о радној снази и специфичним обукама у металској индустрији, навео је Новалић, постоји изазов како да се одржи, унаприједи и задржи тај производни кадар.

“Наиме, тај обучени кадар није такав изашао из школа, него су фирме, у складу са својим обукама, оспособиле потребан кадар који морамо задржати. Такођер, требамо одржати и ниво технологија с обзиром на свакодневни напредак и у тој области”, рекао је Новалић.

Федерални премијер је указао на позитивне резултате које намјенска индустрија оставарује у пословању, извозу и запошљавању, али и у смислу сигурности државе.

“Честитам 15. новембар, Дан металаца, свим металцима и свима другима који схватају важност те бранше”, закључио је Новалић.

Предсједник Привредне коморе Федерације БиХ Мирсад Јашарспахић нагласио је значај и улогу овог сектора у укупној прерађивачкој индустрији и извозу.

Одржати корак са свјетским произвођачима

“Ради се о производима високог степена финализације, који укључује експертизе и стручни рад. Привредна комора након оваквих скупова очекује параметре које ће користити за истраживање тржишта и проналажење партнера за своје чланице”, рекао је Јашарспахић.

Директор Сектора за индустрију и услуге Привредне коморе Федерације БиХ Алмин Малишевић каже да је настављен тренд благог раста у металској индустрији Босне и Херцеговине. Повећан је број радника у односу на прошлу годину, већи је број фирми које раде у овој бранши, као и остварени извоз.

“Металска индустрија и у свијету биљежи раст, повећава се број упослених и генерално производње. Претећи те трендове ми очекујемо да и наредних година, уколико будемо технолошки и кадровски пратили развој металске индустрије, можемо одржати корак са великим свјетским произвођачима”, рекао је Малишевић.

Он је упозорио да постоји одређени број фирми које се у свом пословању суочавају са проблемима, те да власт треба учинити додатни напор креирајући законску регулативу која може створити конкуретна предузећа те помоћи фирмама које добро послују да још боље раде и наставе трендове раста.

Федерални министар развоја, подузетништва и обрта Амир Зукић изјавио је да то министарство ради на побољшању регулаторног оквира и да су у току активности са Свјетском банком на изради закона о потицају мале привреде.

“Настојат ћемо кроз тај регулаторни оквир да створимо претпоставке за још бржи развој металског сектора, који и сада чини око четвртину производње и трећину извоза са 30 хиљада запослених. Истовремено, имамо и друге видове подршке, односно грант шеме, гдје потичемо јачање конкурентности и извоза у чему управо металопрерада представља један од приоритета”, рекао је Зукић.

Према његовим ријечима, други дио се тиче сарадње са Развојном банком Федерације БиХ, гдје се годишње око шест милиона КМ даје по повољним кредитним условима, а чиме се стимулише набавка машина и улагање у производњу.

У Привредној комори ће данас бити одржан и округли сто који ће бити прилика да се непосредно пред Дан металаца, 15. новембар, прикажу могућности, али и изазови са којима се сусрећу фирме у овој бранши.

Related Posts