БиХ, Привреда

БХ-Гас: Изградња гасовода ниског притиска из Хрватске у БиХ, катастрофална одлука!

Off 11

Компанија БХ-Гас саопћила је да је предложена изградња гасовода ниског притиска из Хрватске у Босну и Херцеговину, искључиво за потребе снабдијевања Рафинерије нафте у Броду недопустива, те да постоји боље рјешење.

“Такво рјешење представљало би јединствен примјер у свијету да се државе у међународним гасним интерконекцијама повезују гасоводима ниског притиска”, поручули су из БХ-Гаса.

Подсјећају да је Босна и Херцеговина, конкретно БХ-Гас, кандидирао пројект изградње транспортног гасовода Брод-Зеница, којим би биле повезане гасне мреже двију сусједних земаља и тиме било омогућено снабдијевање и Рафинерије Брод и потрошача у оба бх. ентитета.

Такођер, истичу да је ЕУ тај предложени гасовод уврстила у своје планове развоја гасних интерконекција у оквиру пројекта Јужноевропски гасни прстен (ЕЦ Ринг).

Из БХ-Гаса наводе да нити једном студијом, нити једним планом развоја и нити било каквом инцијативом од ЕУ, Енергетске заједнице или БиХ није планирана изградња гасовода ниског притиска између Хрватске и БиХ.

Наглашавају да се тиме директно утиче да БиХ трајно изгуби други улаз природног гаса и сигурност снабдијевања, а постала би прва земља у свијету која би се гасоводом ниског притиска повезала са сусједном земљом.

Опструкције изградње алтернативног улаза гаса у БиХ

На засједању Међувладине босанскохерцеговачко-руске комисије за трговине и економску сарадњу у Москви је затражено рјешавање ратног дуга за гас, што је БХ-Гас, како истичу из те компаније, најавио да ће бити тема састанка, а као што је познато РС не плаћа те обавезе, те сада упозоравају да би и евентуално снабдијевање Рафинерије Брод гасом било реализирано према истом принципу.

БХ-Гас јавно наглашава да се спрема сценарио од РС-а да се комплетан ратни дуг остави на отплату Федерацији БиХ, а да се истовремено онемогући изградња Јужноевропског гасног прстена, који би ишао преко територије БиХ.

“Ова теза своју пуну потврду добија када се погледа предложени државни закон о гасу, који предвиђа спуштање ингеренција државе на ниво ентитета. Град Сарајево је на крају гасног система и овисан је од улаза гаса у Зворнику и пуна ингеренција ентитета РС над тим улазом ће сасвим извјесно резултирати уцјенама”, наведено је у саопћењу.

БХ-Гас ће о свему наведеном детаљно упознати Владу Федерације БиХ и Вијеће министара БиХ, са презентацијом свих импликација које реализација горе наведеног може подразумијевати за тржиште природног гаса у Федерацији БиХ и БиХ, саопћено је из те компаније.

Related Posts

Arhiva

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930