Привреда

“Арселор Митал” данас задовољан – Изаелци настављају борбу за “Љубију”

Off 8

Из “Арселор Митала” је саопћено данас да очекују детаљне инструкције за сљедећу фазу у процесу продаје Рудника жељезне руде (РЖР) “Љубија” у нади да ће Влада Републике Српске признати права ове компаније на експлоатацију руде у руднику “Љубија” без даљег одгађања.

“Чврсто вјерујемо да је понуда наше компаније за стицање права на удио у капиталу РЖР-а једина одржива и остварива опција која би осигурала дугорочну будућност за рударску индустрију на подручју Приједора”, наводи се у саопћењу.

Компанија поздравља исход јучерашњег гласања у Народној скупштини Републике Српске и саопћава да “обавезујућа одлука” парламента којом се компанији “Израели инвестмент група” не додјељује државни капитал у РЖР “Љубија” представља корак напријед у правом смјеру.

“Будући већински власник РЖР-а мора имати неопходну експертизу у рударској индустрији да би могао да управља рудником “Љубија”, као и способност да гарантира комерцијално тржиште за руду која се производи у том руднику”, наводи се у саопћењу.

“Израели инвестмент група не одустаје од “Љубије

Директор “Израели инвестмент групе” Евгениј Зотов рекао је да ова компанија неће одустати од куповине државног пакета акција у РЖР “Љубија” упркос томе што Народна скупштина Републике Српске није дала сагласност на одлуку Владе о продаји 64,99 одсто акција основног капитала тог акционарског друштва “Израел инвестмент групи” за 92 милиона БАМ.

“У наредном периоду процијенићемо неколико опција и одлучити о сљедећим корацима. Уложили смо пуно времена и енергије у овај посао и нећемо тако лако одустати”, поручио је Зотов.

Он је рекао да је, гледајући скупштинско разматрање одлуке о продаји акција приједорске “Љубије”, стекао утисак да представници опозиције директно желе да смијене Владу и владајућу коалицију, те онемогуће Републици Српској нови финансијски ресурс у буџету.

Зотов је оцијенио да је компанија “Арцелор Митал” организираним протестима радника, политичким и свим средствима бранила свој монополистички положај и “прекршаје које су починили у протеклих 12 година”.

Народна скупштина Републике Српске јучер није усвојила одлуку о давању сагласности на одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва РЖР “Љубија” Приједор, методом непосредног одабира купца.

За продају акција “Љубије” гласало је 39 посланика, против су била 34 посланика, док их је седам било уздржано.

Related Posts