БиХ, Околиш

Биједић: ЕКО тест не утиче на пролазност возила на техничком прегледу

Off 14
Foto: Ilustracija

Резултати ЕКО теста неће утицати на пролазност возила на техничком прегледу до 1. јануара 2020. године од када се уводи нулта стопа толеранције за возила која не испуњавају задате еко-норме, саопћио је Јасмин Биједић члан УО Удружења станица техничког прегледа при Привредној комори ФБиХ.

“Дакле, технички преглед ће бити урађен, али ће у зависности о еколошкој норми које возило задовољава свако возило добити одговарајућу наљепницу која ће се лијепити у доњи десни угао вјетробрана возила. Надоградња на Правилник о испитивању испусних плинова моторних возила треба бити увођење додатних давања („еко-такса“)

приликом регистрације за возила која се сврставају у ниску еколошку норму, а потом и ограничавање кретања таквих возила у централним градским зонама у вријеме појачаног загађења”, каже Биједић.

Цијена услуге за испитивање испушних плинова моторних возила креће се у распону од 22 до 36 КМ, у зависности од погонског агрегата и конструкције издувног система.

Расподјела новчаних средстава наплаћених на основу обављене услуге за испитивање испушних плинова моторних возила врши се на сљедећи начин: станица за технички преглед 90 посто, стручна институција осам посто, прорачун Федерације БиХ један посто, прорачун кантона један посто.

“Приликом регистровања категорија возила М (возила за пријевоз путника) и Н (возила за пријевоз терета) подлијежу еко тесту и на њима се врши анализа испушних плинова”, истакао је Биједић.

Испитивање испушних плинова уведено је Правилником о испитивању испушних плинова моторних возила (ЕКО тест) у станицама за технички преглед возила који је прописало Федерално министарство промета и комуникација.

Коначни циљ Правилника је смањење емисије испушних плинова, односно загађења животне средине и држање корака са хомологацијским прописима у Европи (ЕЦЕ и ЕЕЦ) који подразумијевају да се кроз увођење ЕУРО 6 норме смањи емисија из бензинских и дизел мотора за око 98 посто у односу на норму мању од ЕУРО 1.

Related Posts

Arhiva

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031