Економија

Тузла: Отворен Сајам запошљавања, понуђено око 1.000 радних мјеста

Off 15

Сајам запошљавања 2017 који је отворен данас у великој дворани СКПЦ Мејдан у Тузли, окупио је 50 послодаваца, који ће понудити 1.000 нових радних мјеста првенствено за незапослене младе особе.

Сајам организује ЈУ Служба за запошљавање Тузланског кантона уз подршку Федералног завода за запошљавање и владе Швицарске, а у оквиру Пројекта запошљавања младих – YЕП.

Овај догађај организиран је да би се омогућио директан контакт незапослених особа и послодаваца те је прилика да се међусобно упознају, разговарају, размијене податке, као и за запошљавање најбољих кандидата.

Министар индустрије, енергетике и рударства ТК-а Срђан Мићановић истакнуо је да данашњи сајам може пружити прилику за нових 1.000 радних мјеста.
У протекле двије године што се тиче свих пословних прилика у ТК-у, како је навео, економски показатељи су били веома афирмативни те су током 2016. године евидентни позитивни помаци.

Мишљења је да је ово једна од активности која треба да пружи нови подстицај да се ужурба привредни раст ТК-а и створи што више реалних радних мјеста у привреди овог кантона.
Директор Службе за запошљавање ТК-а Сенад Мухамедбеговић сматра да је Сајам за запошљавање важан како за послодавце, тако и за незапослене особе.

“У Мејдану је данас 50 послодаваца који нуде 1.000 радних мјеста, углавном из грађевинске и машинске оперативе, такођер, послодавци из реалног сектора траже правнике и економисте”, наводи Мухамедбеговић.

По његовим ријечима, на евиденцији Службе за запошљавање ТК-а налази се 88.000 незапослених особа, број запослених се повећава, а тренутно је око 96.500 запослених на подручју овог кантона.

Такођер, истиче да је највише потребе на тржишту рада за машинским и грађевинским инжињерима, магистарима фармације, инжињерима електротехнике и информатике, као и тесарима, зидарима и молерима.

Извршни директор компаније “Лафат Комерц”, која се бави производњом камина и котлова на пелет, Елдин Бркић казао је да ова фирма тренутно запошљава 322 радника у производном погону у Калесији, те да је однедавно у њиховом власништву и фабрика “Термал” у Лопарама у којој се указује потреба за новим запошљавањем.

Примарно занимање “Лафат Комерца” је металска индустрија, металопрерађивачка призводња и потребни су им кадрови из овог сегмента.

Бркић је навео проблем диспропорције школованог кадра и потреба на тржишту рада, додајући да овој фирми, напримјер, треба бравара, заваривача, а паралелно осим недостатка тог кадра на бироу, присутан је и одлив тог кадра у земље западне Европе.

Осим за незапослене, овај сајам је прилика и за оне који су запослени а у потрази су за новим послом.

Related Posts

Arhiva

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930