БиХ, Вијести

“BreatheLife” – кампања за чистији зрак у Кантону Сарајево

Off 6

Данас почиње кампања “BreatheLife”(„Удахни живот“) , чији је циљ подизање свијести о неопходности увођења мјера за чистији зрак у Кантону Сарајево.

Кантон Сарајево постао је дио “BreatheLife” глобалне кампање за чист зрак прошлог октобра, прихваћањем позива Секретаријата Коалиције за климу и чист зрак. На тај начин Сарајево се придружило осталим градовима који препознају загађење зрака као један од највећих здравствених и еколошких ризика на свијету, као и потребу за имплементацијом дјелотворних активности за побољшање квалитете здравља и околиша.

Због дуготрајних проблема које Кантон Сарајево има са загађењем зрака у зимском периоду, услијед загријавања пословних и стамбених објеката и његове географске позиције са специфичним метеоролошким појавама температурних инверзија, било је потребно појачати активности на заштити амбијенталног квалитета зрака

Препознајући потребу за дјеловањем, мобилисањем градова и појединаца како би заштитили здравље живих бића и планету од ефеката загађења зрака, Свјетска здравствена организација (WХО), Програм Уједињених нација за околиш (УНЕП) и Коалиција за климу и чист зрак (ЦЦАЦ), удружили су снаге и започели нову иницијативу за подизање свијести – “BreatheLife” кампању.

Загађење зрака годишње угрожава животе 6,5 милиона људи и погоршава климатске промјене. Овај проблем је у сталном порасту, због чега је угрожено и здравље људи. Најгоре ефекте осјећа урбана популација широм свијета.

Загађење зрака је највећи свјетски здравствени ризик за околиш и међу највећим свјетским здравственим ризицима – успоредив са “традиционалним” здравственим ризицима попут пушења, високог холестерола и гојазности.

Related Posts