fbpx
БиХ, Вијести

2,2 милиона евра за борбу против корупције

Off 10
Foto: Dragana Divčić/BHRT

Европска унија уложиће додатних 2,2 милиона евра у идуће двије године у Босни и Херцеговини како би се ојачали капацитети земље за борбу против организованог криминала и корупције, најавили су данас у Сарајеву званичници делегације ЕУ у БиХ и Француске, државе чији ће стручњаци бити задужени за имплементацију пројекта.

Детаљније у прилогу репортера БХРТ-а Теа Зорића.


Замјеник шефа делегације ЕУ у БиХ Калдун Сино подсјетио је како је из фондова Уније до сада уложено око 15 милиона евра у пројекте јачања владавине закона, а додатна 2,2 милиона намијењена су побољшању ефикасности истрага и кривичног прогона у предметима тешке корупције и организованог криминала кроз јачу сарадњу унутар правосудног система.

Пројекат би требао осигурати бољу координацију Високог судског и тужилачког савјета, тужилаштава, судова, министарства правосуђа и агенција за провођење закона.

“Не треба ЕУ говорити колико је корупција велики проблем у БиХ. Није никава тајна ни да је то приоритет, не само у БиХ него у цијелој регији”, казао је замјеник шефа делегације ЕУ у БиХ Калдун Сино, додајући како се више не може толерисати ситуација у којој припадници организованих криминалних група одлично сарађују, а у правосуђу такве сарадње уопште нема или је на незадовољавајућем нивоу.

Кључно очекивање је да БиХ добије тужиовце који ће бити одлучни и потпуно независни те бити у стању суочити се с организованим криминалом и корупцијом.

Француска тужитељка која се специјализовала за тешки криминал Изабел Арнал казала је како ће она и њен тим сада директно радити с тужиоцима и суцима у БиХ с циљем јачања интердисциплинарног приступа у борби против организованог криминала и корупције кроз цијели правосудни ланац.

“Желимо бити што ближе стварности”, казала је француска тужитељка, додајући како ће посебна ппажња бити посвећена начину пљенидбе незаконито стечене имовине, без чега не може бити ни учинковитих исхода правосудних поступака.

Као иновацију које би требао увести у правосудни систем споменула је могућност увођења обавезне истраге по свакој пријави како би се избјегле могућности манипулација.

Пројекат ће идентификовати проблеме и резултирати приједлозима за нове начине рада, појаснила је француска тужитељка, додајући како би исход тога морале бити боље истраге које ће онда дати и боље резултате у судским поступцима.

Француски амбасадор у БиХ Жилијам Русо казао је како је учешће у овом пројекту доказ нове, ангажованије политике Париза према регији.

Додао је како је његова земља дефинитивно појачала занимање за стање не само у БиХ него и за цијели западни Балкан, а доказ томе је недавни самит регионалних лидера одржан у Берлину по покровитељством француског предсједника Емануела Макрона и њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže