fbpx
БиХ, Вијести

Џаферовић: СНСД је крив јер се власт не успоставља

Off 4
Foto: Srđan Krstić/BHRT

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић сматра како његова странка није крива због неуспостављања власти. Кривац је, како каже Џаферовић, СНСД и Милорад Додик.

– Вријеме је да неке ствари кажемо. Ову тезу пласирају из СНСД-а, који су својим одбијањем да поштују Устав, да проводе законе, највећим дијелом криви зашто Вијеће министара није формирано. СДА ништа не блокира и, што се нас тиче, успостава Вијећа министара треба кренути одмах – казао је Џаферовић.

Напоменуо је да је потребно само поштовати Устав и законе БиХ.

– То је нарушавање владавине права и води у анархију. СНСД одбија проводити одлуке о сарадњи с НАТО-ом, а неке доводе у питање и европски пут Босне и Херцеговине. Не могу се проводити само закони који вам се свиђају, а блокирати и опструирати они који вам нису по вољи. Неки кадрови те странке већ су почели доводити у питање и европски пут БиХ, јер им се не свиђају препоруке из мишљења Европске комисије – појаснио је Џаферовић.

Што се тиче формирања Владе ФБиХ, Џаферовић је рекао да је неприхватљив ХДЗ-ов увјет за усвајање Изборног закона и потом формирање владе ФБиХ.

– ХДЗ позива да се успостава на државном нивоу не увјетује ни на који начин, а онда на федералном увјетују усвајањем Изборног закона. Траже од СДА да предложи тај закон. Били смо на корак до рјешења за изборни процес, а онда је Божо Љубић одбио Априлски пакет, Човић је одбио Фулеов пакет. СДА је спремна била, али ХДЗ је одбијао. То је проблем који траје више од деценије. Није га лако ријешити због одлука Уставног суда, пресуде “Сејдић – Финци” и других – рекао је Џаферовић.

Члан Предсједништва Џаферовић каже и да се слаже с Комшићевом идејом о изванредној сједници због мигрантске кризе.

– Ја сам, наравно, тај захтјев прихватио јер је мој став наспрам тог питања јавности од раније познат. Ми смо на другој сједници Предсјендиштва расправљали о мигрантској кризи. Задужили смо Вијеће министара да нам достави одговарајуће приједлоге, помоћу којих ћемо рјешавати мигрантску кризу. Ја сам зато да Предсједништво подузме мјере како би се заштитили интереси БиХ везано за мигрантску кризу – рекао је.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže