fbpx
Књига, Култура

“Љето у библиотеци” донијело 500 нових чланова Градској библиотеци Зеница

Off 6
Foto: Fena

Тринаесто издање манифестације “Љето у библиотеци”, коју Градска библиотека Зеница традиционално током љетног школског распуста организира за све своје чланове, званично ће завршити у петак, 30. аугуста, али већ сада у тој установи истичу како су потпуно задовољни ефектима овогодишње манифестације.

“У току су још само курсеви турског и њемачког језика, који се одржавају у континуитету, од 1. јула, када је и почела манифестација. Али, све радионице које смо планирали већ смо и раелизирали”, каже директор Харис Абдагић, који додаје како је резулат и ове године изнад очекивања.

“Као услов за праћење свих догађаја, ставили смо обавезно чланство у библиотеци. Тако смо, само захваљујући „Љету у библиотеци“, добили око 500 нових чланова. То је изванредан резултат. Сада укупно имамо око 5.000 чланова, што је велика, скоро па рекордна бројка”, истиче Абдагић.

Он напомиње како су корисници њихових услуга, осим курсева страних језика, курса информатике за особе „треће животне доби“, имали прилику, између осталих, да се поново друже и са Селведином Авдићем.

“Авдић је и ове године одржао радионицу ‘Креативног читања’. То је, тренутно, наш најпризнатији зенички писац, којег је ‘Тхе Гуардин’ уврстио међу пет најбољих писаца године.Тако и ‘Тхе Индепендент’, а књиге су му преведене на десетак страних језика”, напомиње Абдагић, који додаје како је београдски професор Бранислав Маричић одржао семинар “Брзог читања”.

“Маричић је први ауторитет у региону на тему брзог читања по систему Тонија Бузана. Прошле смо године имали уводно предавање, а ове смо, уз помоћ Библиотечке фондације из Сарајева, Града Зенице и нешто наших средстава, успјели реализирати пуни, дводневни семинар брзог читања”, напомиње Абдагић.

Једино што, каже он, током протекла два мјесеца нису реализирали, је гостовање групе Дубиозе колектив.

“Зато, на почетку нисмо ни прецизирали термин њиховог гостовања, него смо казали: Ако успијемо усагласити термин. И још увијек с Адисом и Алмиром, фронтменима те групе, договарамо када ће гостовати. Они су врло расположени, али, ако не успијемо унутар „Љета у библиотеци“, надам се да ћемо успјети у септембру”, увјерен је Абдагић.

Овим пројектом, истиче Абдагић, зеничка библиотека промовирала је своју, али и опћенито библиотеку као установу важну за сваку заједницу.

“Ово што радимо ми, у Зеници, одјекнуло је и регионом. Учесници су регионални, а идеја и јесте да, ангажирањем стручњака из својих области, да, између осталог, привучемо и пажњу медија. Да људи виде значај библиотеке”, каже Абдагић, који је сретан што се, како истиче, поново показало да постоји лојалност код чланства.

Отприлике, напомиње Абдагић, пола чланства њихове библиотеке чине школарци – основци, средњошколци и студенти, док су остало пензионери, запослени, незапослени…

“Библиотека се, иначе, не перципира као посебно значајна установа, али, ако не рачунамо политичке партије, ми имамо највише чланова у нашем граду. А тако је и у сваком граду”, истиче Абдагић.

Зеничка библиотека, након недавне ревизије библиотечке грађе, може се похвалити податком да имају око 100.000 библиотечких јединица.

“Имамо и пет ‘кингл уређаја’, опремљених са 75 школских дјела за лектиру. Ђаци, ако не могу наћи примјерак књиге, сада могу лектиру на том уређају прочитати у електронској форми код нас у читаоници”, напомиње Абдагић.

Извор: ФЕНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže