fbpx
Вијести, Свијет

Јужна Кореја скида Јапан са трговинске “Бијеле листе”

Off 4
Japan Juzna Koreja
Foto:

Јужна Кореја саопштила је данас да планира да од септембра Јапан уклони са своје “Бијеле листе” земаља са брзим трговинским статусом.

Оштрије трговинске регулативе, укључујући и дужи процес за добијање дозвола обухватиће и јужнорејски извоз према Јапану.

Јужнокорејски министар Сунг Јунмо истакао је да ће Јапан бити сврстан у новооформљену трговинску категорију земаља чији системи контроле извоза нису у складу са “принципима међународне извозне контроле”.

Вишерангирани званичник из јужнокорејског Министарства трговине Парк Таесунг нагласио је да ће Јапан бити прва земља у новој групи због неадекватне трговинске праксе.

Односи између двије земље су затегнути од прошле године када је јужнокорејски Врховни суд донио одлуку да јапанске компаније треба да исплате штету држављанима Јужне Кореје који су били на принудном раду током Другог свјетског рата.

Јапан је почетком овог мјесеца саопштио да уклања Јужну Кореју са своје “бијеле листе” земаља са мининалним трговинским регулативама, наводећи као разлог “урушавање повјерења”.

Јапан је у јулу увео оштрије регулативе за извоз материјала за производњу чипова паметних телефона у Јужну Кореју.

Извор: Срна

Related Posts