fbpx
БиХ, Вијести

ЈП Депонија д.о.о.Мостар није добила околишну дозволу

Off 12
Foto: Ilustracija

Федерално министарство околиша и туризма одбацило је захтјев ЈП Депонија д.о.о. Мостар, за поновно издавање околишне дозволе. Управа депоније није поштовала ни остале законом дефинисане и околишном дозволом прописане мјере заштите околиша, казали су из Владе ФБиХ.

ЈП Депонија д.о.о. Мостар добила је прву околишну дозволу 2009. године и била је конципирана да прерасте у регионалну деопнију, што се није догодило.

Током процедуре управног поступка, утврђено је да је Депонија престала примати отпад на плоху површине од 2,1 хектара (Фаза И) за коју су издате околишне дозволе 2009. и 2014. године и самоиницијативно га почела одлагати а другу плоху од 0,85 хектара, а да претходно није извијестила Федерално министарство околиша и туризма, нити поднијела захтјев за издавање нове околишне дозволе.

Увидом у документацију утврђено је да се, унаточ постојању техничких услова, на Депонији не врши селекција секундарних сировина из мијешаног комуналног отпада.

Околишном дозволом из 2014. године прописано је да на овој депонији може бити збрињаван само крути комунални отпад, али је инспекцијским надзором утврђено да су одлагане и друге врсте отпада.

Управа ЈП Депонија д.о.о. Мостар није поштовала ни остале законом дефинисане и околишном дозволом прописане мјере заштите околиша.

Све ово довело је до одређених штета по околиш, чиме може бити угрожено здравље грађана.

Федерално министарство околиша и туризма је става да здравље и животи грађана, као и право сваког појединца на живот у здравом окружењу, немају цијену, нити алтернативу.

Када испуни законом прописане услове, ЈП Депонија д.о.о. Мостар може поднијети нови захтјев за издавање околишне дозволе који ће бити размотрен у управном поступку.

Извор: БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže