Животни стил

Јапански свемирски брод слетио на астероид

Off 2
In this computer graphics image released by the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), the Hayabusa2 spacecraft is seen above on the asteroid Ryugu. Japan's space agency JAXA said Friday, April 5, 2019, its Hayabusa2 spacecraft released an explosive onto an asteroid to make a crater on its surface and collect underground samples to find possible clues to the origin of the solar system. The mission is the riskiest for Hayabusa2, as it has to immediately get away so it won't get hit by flying shards from the blast. (ISAS/JAXA via AP)

Свемирски брод “Хајабуса 2” успјешно се спустио на далеки астероид и обавио историјску мисију сакупљања дубинских узорака, саопштили су из јапанске свемирске агенције.

“Хајабуса 2” је у априлу за себе направио кратер за слијетање испуштањем ударног елемента од бакра.

Брод се сада спустио у кратер и сакупио узроке из дубине астероида у којима ће, како се надају научници, бити вриједних података, пренијела је агенција ПА.

“Хајабуса 2” је први свемирски брод који је успјешно сакупио дубинске узорке са једног астероида, а сличну мисију планира америчка НАСА на другом астероиду.

Брод је јуче почео да се спушта према астероиду, а данас је обављена завршна фаза. Сам боравак на астероду трајао је неколико секунди, довољно да апарат усиса узорке.

Астероид који је предмет истраживања удаљен је око 300 милиона километара од Земље.

Очекује се да ће се “Хајабуса 2” вратити на Земљу крајем сљедеће године, са узорцима које ће научници потом анализирати.

Related Posts