fbpx
БиХ, Вијести

Штрајк упозорења Жељезница Републике Српске

Off 12
Foto: Dragan Maksimović/BHRT

Радници Жељезница Републике Српске одржали су получасовни штрајк упозорења, јер им нису повећане плате. Уколико Влада, као већински власник овог предузећа, не удовољи њиховим захтјевима, најављују излазак на улице.

Детаљније у прилогу репортерке БХРТ-а Миреле Савић.


Један број запослених окупио се на жељезничким станицама у Бањалуци, Добоју, Приједору, те Новом Граду, док су неки, због Закона о штрајку, морали да остану на својим радним мјестима, али подржавају захтјеве представника шест синдиката у овом јавном предузећу, јавио је репортер БХРТ-а Драган Максимовић.

Предсједник Синдиката жељезничара Јеленко Добраш, још једном је позвао премијера Републике Српске Радована Вишковића да их прими.

Уколико до састанка не дође, жељезничари ће, навео је Добраш, бити још ригорознији.

Foto: Dragan Maksimović/BHRT


Менаџмент је понудио исплату стимулација од шест до десет посто до потписивања гранског колективног уговора.

“За раднике, који имају примања до 500 КМ стимулација би била 10 посто, за оне који добијају од 500 до 700 КМ осам посто, а за раднике од 700 до 1.100 КМ плаће је шест посто. Новац је обезбијеђен због позитивних резултата који су остварени у прва четири мјесеца ове године, а што је у складу са планом пословања”, казао је Зоран Илинчић, в.д. директор Жељезница РС.

У синдикатима тврде да за то обећање нису добили гаранције.

“Идемо у штрајк како смо најавили, с обзиром на то да нисмо задовољни износом стимулације и нисмо добили неку гаранцију да ће то ићи трајно, односно до потписивања колективног уговора”, рекао је предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Жељезница РС Златко Марин.

Он је за за Срну изјавио да ће штрајк бити одржан у свим чворовима “Жељезница” од 10.00 до 10.30 сати те да се штрајку нису одазвале двије синдикалне организације – Синдикат машиновођа из Бањалуке и Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

Поновио је став да проблеме радника Жељезница РС може ријешити само Влада.

Марин је раније указао да им зараде нису повећане 10 година те да су у ранијим разговорима добили обећање да ће им плаће бити повећане у просјеку за око 10 посто или око 50 КМ по раднику.

У оквиру “Жељезница” дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže