Вијести, ЕУ

Шефови дипломатија ЕУ: Приштина да повуче царине Србији и БиХ

Off 3
Ilustracija

Шефови дипломатија Европске уније су данас на засиједању у Луксембургу затражили да власти у Приштини “одмах ставе ван снаге” царине од 100 одсто на увоз из Србије и Босне и Херцеговине, нагласивши да се тиме крше одредбе споразума о регионалној трговини ЦЕФТА, подрива регионална сарадња и “обавезе и дух Споразума о сарадњи и придруживању” ЕУ и Косова.

Министри иностраних послова ЕУ су подвукли да “дубоко жале” због тог поступка косовске владе и нагласили да “Приштина у оквиру дијалога с Београдом, уз посредовање ЕУ, мора да учини суштинске напоре да допринесе стварању услова који томе воде, као и да се уздржи од било каквог чина који се може схватити као провокација”.

“Савјет министара ЕУ ставља до знања да је садашње стање неодрживо и да зато дијалог мора да се обнови што прије”.

“Свеобухватним правно обавезујућим споразумом морају бити ријешена сва отворена питања у складу са међународним законом и тековином и допринијети регионалној стабилности”, стоји у закључцима министарског засиједања.

“Закључивање без даљег одлагања тог споразума уз посредовање високог представника ЕУ је”, како је указано, “од суштинске важности да би Косово и Србија могли напредовати својим одговарајућим оквирима на европском путу”.

Related Posts