Вијести, Свијет

Шведски суд данас о привођењу Асанжа

Off 3
Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Пред судом у Шведској данас ће бити разматран захтјев тужилаштва за привођење оснивача “Викиликса” Џулијана Асанжа према оптужбама за силовање.

Замјеник државног тужиоца Шведске Ева Марија Персон изјавила је да ће она, уколико Окружни суд Упсала одобри захтјев, објавити европски налог за хапшење Асанжа.

Њемачка новинска агенција “ДПА” подсјећа да је Персонова недавно објавила да ће Шведска поново отворити истрагу против Асанжа према оптужбама за силовање, а које су претходно одбачене 2017. године.

Захтјев за поновно покретање истраге поднио је 11. априла адвокат жене која тврди да ју је Асанж силовао 2010. године током његовог боравка у Шведској. Асанж је негирао оптужбе.

Суд у Упсали недавно је одбацио захтјев Асанжовог адвоката у Шведској Пера Самуелсона да одгоди процес.

Самуелсон је истакао да није могао да разговара са Асанжом током његове недавне посјете затвору у који је смјештен оснивач “Викиликса” ради издржавања казне од 50 седмица изречене због непоштовања одлуке о кауцији.

Асанж је, према појединим извјештајима, смјештен на здравствено одјељење лондонског затвора “Белмарш”.

Истражилац УН за људска права Нилс Мелцер изјавио је крајем прошле седмице да је оснивач “Викиликса” био изложен “психичкој тортури” негативном кампањом коју против њега воде медији, судије и утицајне политичке личности.

Мелцер је посјетио Асанжа у затвору у Лондону 9. маја.

Асанж је прошле седмице био сувише болестан да би могао да се јави из затвора, посредством видео-везе, на саслушању о захтјеву Сједињених Америчких Држава (САД) за изручење.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže