Вијести, Свијет

Шведска одбила захтјев за притвором Асанжа

Off 5
Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Шведски суд одбио је захтјев за притвором у одсутности Жулијану Асанжу, иако је оснивач ВикиЛикса и даље осумњичен за силовање.

Замјеница главног тужитеља Ив-Мери Персон поднијела је захтјев за притвором на суду у Апсали, нагласивши притом страх од бијега оптуженика. Персон је недавно поновно отворила шведску истрагу, на захтјев одвјетника жене коју је наводно силовао Асанж тијеком посјета Шведској 2010. године. Асанж те оптужбе негира.

Асанж, аустралски држављанин, тренутно у Великој Британији служи казну затвора у трајању од 50 тједана јер је прекршио увјете јамчевине побјегавши у еквадорско велепосланство у Лондону како би избјегао изручење Шведској. У велепосланству је Асанж провео седам година, а ухићен је 11. травња ове године.

Данашња одлука шведског суда значи да шведско тужитељство не може у овој фази поступка затражити Асанжово изручење. Суд је пресудио да Асанж може бити испитан након што одслужи казну у Великој Британији.

Сједињене Државе већ су поднијеле захтјев за Асанжово изручење под оптужбама за шпијунажу. Ако Велика Британија одобри то изручење САД-у прије него Шведска уопће упути свој захтјев, Асанж ће бити изручен Сједињеним Државама.

Related Posts