fbpx
БиХ, Вијести

Шведска издваја 1,2 милиона КМ за успоставу система енергетског менаџмента у БиХ

Off 5
Ilustracija

У Сарајеву ће данас бити потписан Споразум о додатном финансирању у износу од 1,2 милиона КМ за успостављање система енергетског менаџмента у Босни и Херцеговини. Споразум ће потписати шеф одјељења за сарадњу у Амбасади Шведске Мари Бергстром и замјеник резидентног представника Развојног програма Уједињених народа (УНДП) у нашој земљи Сухроб Хошмухамедов.

Успостављање система енергетског менаџмената осигурат ће да Босна и Херцеговина извјештава у складу са преузетим обавезама према Енергетској заједници, саопштено је из УНДП-а. Тиме ће наша земља бити прва у региону која ће имплементирати цјелокупни систем управљања енергијом на јавним зградама, што ће у коначници допринијети укупном смањењу потрошње енергије како на нивоу Босне и Херцеговине, тако и на нижим нивоима.

Пројект “Зелени економски развој” (ГЕД) посвећен је креирању услова за инвестиције у повећање енергетске ефикасности јавних објеката како би се оствариле буџетске уштеде, повећао број “зелених радних мјеста”, побољшао комфор за кориснике и реинвестирала уштеђена средства што доприноси привредном напретку земље и очувању животне средине.

Активности ће бити реализоване у оквиру УНДП-овог пројекта “Зелени економски развој”, финансираног од Владе Шведске, који се реализује у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине, ентитетским фондовима за заштиту околине, ентитетским министарствима за просторно уређење, ентитетским министарствима за енергетику, кантоналним министарствима, општинама и другим партнерима.

Церемонија потписивања бит ће одржана у Министарству спољне трговине и економских односа. Како је најављено, осим потписника споразума, новинарима ће се обратити и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

Извор: Срна

Related Posts