fbpx
БиХ, Вијести

Шаровић: Формиран кризни штаб за спречавање појаве афричке свињске куге у БиХ

Off 10
Mirko Sarovic press
Foto: Hatka Nezirević/BHRT

Министар вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић донио је одлуку о формирању Заједничког центра за контролу афричке куге свиња, кризног штаба који ће радити на спречавању појаве ове болести у земљи.

Задатак тима је провођење свих потребних мјера надзора и превенције, односно спречавања уношења болести афричке куге свиња у БиХ, а након појаве ове болести на подручју земаља региона (Србија, Мађарска, Румунија, Словачка и Бугарска).

Заједнички центар радиће на координацији провођења свих активности и мјера у циљу спречавања уношења, раног откривања и сузбијања афричке куге свиња, као и координацији провођења епидемиолошког испитивања на територији Босне и Херцеговине.

Из Министарства вањске трговине и економских односа подсјећају да је претходно Канцеларија за ветеринарство БиХ усвојила Упутство о привременој забрани увоза одређених пошиљки ради спречавања уноса у Босну и Херцеговину афричке свињске куге из Републике Србије, којим се забрањује увоз домаћих и дивљих свиња, као и производа поријеклом од домаћих и дивљих свиња који нису били обрађени на начин да је са сигурношћу уништен вирус афричке свињске куге.

Извор: Агенција Анадолија/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže