fbpx
БиХ, Вијести, Суд и тужилаштво

Четири члана ВСТС-а траже расправу о евентуалној одговорности Тегелтије

Off 11

Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине би требало да расправи питање евентуалне одговорности предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије о наводном уплитању у коруптивне радње, те да понуди конкретне одговоре на писмо које је добио од Делегације ЕУ, амбасаде САД и ОЕБС-а, пише у заједничком писму четири члана ВСТС-а.

Како су навели, они се не слажу са ставовима и захтјевом које је Јукић Ружица, потпредсједница ВСТС-а БиХ, изразила у писму упућеном члановима Предсједништва Босне и Херцеговине.

“Од наведеног писма ограђујемо се прије свега јер оно није проистекло из одлуке ВСТС-а БиХ као колективног тијела”, пише у писму које потписују чланови ВСТС-а Амила Куносић, Горан Незировић, Махмут Шврака и Селим Карамехић, а које преносимо у цјелости.

Ми, доле потписани чланови Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ), овим путем изражавамо неслагање са ставовима и захтјевом које је Јукић Ружица, потпредсједница ВСТВ-а БиХ, изразила у писму упућеном члановима Предсједништва Босне и Херцеговине.

            Од наведеног писма ограђујемо се прије свега јер оно није проистекло из одлуке ВСТВ-а БиХ као колективног тијела.

            За нас, потписнике овог саопштења, није уопште спорно да ни једно питање од јавног интереса не смије бити табу тема, па тако ни питање обима овлаштења (мандата) Високог представника у Босни и Херцеговини и дјеловања страних амбасада и међународних организација у нашој земљи. Наведена питања нису била предмет расправе на сједници ВСТВ-а БиХ, тако да ставови изнесени у спорном писму представљају личне ставове потпредсједнице Јукић.

            Ово саопштење нема намјеру да отвори правну полемику са ставовима потпредсједнице Јукић, тим више што спорно писмо садржи углавном произвољне ставове и паушалне оцјене. Потпредсједница Јукић уопште и не покушава да своје ставове заснује на материјално-правној основи, која би се огледала у позивању на релевантне одредбе Анекса 6. и Анекса 10. Дејтонског мировног споразума или у позивању на ставове коментатора текста Дејтонског мировног споразума.

            Истовремено се ограђујемо и од одговора потпредсједнице Јукић упућеног дана 11.06.2019. године члану Предсједништва БиХ, г. Жељки Комшићу. Наведени одговор је по свом садржају и тону непримјерен и не одговара друштвено прихватљивој и пожељној комуникацији између највиших представника судске и извршне власти.

            Проблеми у раду ВСТВ-а БиХ и судског система, а нарочито актуелни, неће се и не могу ријешити саопштењима за јавност, нити писмима, ма коме та писма била адресирана. Ово нарочито уколико та саопштења и писма, умјесто исказивања духа отворености и самокритичности, исказују намјеру пребацивања кривице на оне који нас легитимно и оправдано упозоравају на слабости и пропусте у нашем раду.

         Позивамо чланове ВСТВ-а БиХ да на слиједећој сједници искажемо одговорност и донесемо одлуке које од нас јавност оправдано очекује. Без прејудицирања садржаја тих одлука, по нашем мишљењу, ВСТВ БиХ  би требало да:

1) у свјетлу новонасталих чињеница и оклоности расправи питање евентуалне одговорности предсједника ВСТВ-а БиХ;

2) понуди конкретне одговоре на писмо које је ВСТВ-у БиХ, дана 28.05.2019. године, упућено од стране Делегације ЕУ,  амбасаде САД и ОСЦЕ-а.

            Користимо прилику да судијама и тужиоцима у Босни и Херцеговини упутимо извињење због чињенице да се специфични проблеми и пропусти у раду ВСТВ-а БиХ неоправдано транспонују и генерализују на цјелокупан судски и тужилачки систем у Босни и Херцеговини, али и негативно одражавају на њихово функционисање. Тиме никако не желимо негирати евидентне слабости у функционисању и судског и тужилачког система у Босни и Херцеговини.

Потписници саопштења:

Амила Куносић,
Горан Незировић,
Махмут Шврака,
Селим Карамехић.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže