fbpx
БиХ, Вијести

Чавалић за БХТ 1: Криминал у Гикилу трајао годинама, требао је бити раније откривен

Off 8
Ekonomist Admir Čavalić
Ekonomist Admir Čavalić (foto: YouTube)

Коментирајући извлачење новца из фирме Гикил економист Адмир Чавалић казао је за БХТ 1 како је несхватљиво да је било потребно више од десет година да се схвати како је из Гикила извлачен новац.

Говорећи о сумњи да су страни инвеститори годинама извлачили новац из Гикила, Чавалић је истакнуо како је то честа пракса по питању бх. господарских субјеката.

“Нажалост, ово је честа пракса у БиХ. Наша земља је препозната у свијету као земља у коју можете доћи, остварити неку малу инвестицију и онда на дужи рок извлачити капитал. То је нешто у свјетским економским оквирима недозвољено и нелегално. Драго ми је да је Тужитељство то препознало, али ме жалости да се то догодило тек након десетак година, прекасно за компанију, њену будућност на тржишту”, рекао је Чавалић.

Кад је у питању будућност ове фирме Чавалић истиче како се овдје ради о појединцима и додаје да правни субјективитет фирме није угрожен.

“Овдје се заиста треба ријешити питање власништва, већински власник је кантон, али се у систему управљања то не показује као такво”, казао је Чавалић и додао да се проблем споменутих фризирања уговора треба ријешити ако се жели разматрати сама перспектива пословања Гикила у будућности.

На упит репортерке БХРТ-а Миреле Бектић о тому каква се порука шаље страним инвеститорима с обзиром на то да радници оптужују и досадашње владе, Чавалић је истакнуо да то шаље једну негативну поруку.

“Шаље се порука да се може манипулирати одређеним владама у тијеку четверогодишњег мандатног раздобља, а након тога имате сусрет с новом владом која можда неће хтјети преузети тај ‘врући крумпир’. Оно што је проблем када говоримо о Гикилу јест чињеница да ниједна влада није хтјела издвојити додатне напоре како би ријешила овај проблем”, сматра Чавалић.

Он додаје да је ово тешко питање које се ријешава на средњи рок, но, како истиче, очито га нитко није ријешавао па је у 2019. то питање дошло на наплату.

Подсјетимо, случај око Гикила у Тужитељству покренут је 2016., а према оптужници, криминалне радње трајале су још од 2003., односно, цијелих 16 година.

Недавно су ухапшени водећи људи овог подузећа, а из Тужитељства је јутрос БХРТ-u потврђено како је одређен притвор и за три руководитеља ове фирме.

Извор: БХРТ

Related Posts