fbpx
Вијести, Регион, Црна хроника

Црногорска полиција разбила криминалну групу која је кријумчарила мигранте

Off 2
Migranti
Foto: BHRT

Црногорска полиција је у сарадњи са Специјалним државним тужилаштвом у акцији “Азил” разбила организовану криминалну групу која је међународно дјеловала у кријумчарењу илегалних миграната – тражилаца азила из Албаније преко Црне Горе у Босну и Херцеговину и даље ка земљама Европске уније.

У овој вишемјесечно вођеној акцији лишено је слободе 11 особа, док се још двије особе потражују, наводи црногорска полиција те додаје како су међу ухапшенима и два организатора.

Сумња се да је ова организована криминална група од почетка ове године прокријумчарила више група миграната које су бројале од пет до десет особа.

Слободе су лишени: М. А. (27), страни држављанин који је боравио у Прихватилишту за странце, као и Никшићани В. С. (20), М. С. (18), Ф. М. (26), Б. П. (23), Б. Л. (20), С. Д. (20), Л.Р (25), М. В. (22), С. Д. (23) и М. К. (20), док су двије особе у бјекству и за њима се трага – Ф.Н. и М.К. из Никшића.

Наиме, полиција је током ове године открила ову кријумчарску мрежу која је дјеловала на територији Црне Горе и у земљама региона, а коју је чинила организована криминална група (ОКГ) која је, како се сумња, формирана у циљу вршења кријумчарења страних држављана који су у Црној Гори имали статус тражилаца азила.

Сумња се да је модус кријумчарења миграната преко територије више држава подразумијевао аспекте међународног дјеловања организатора ове ОКГ, која је прво са мигрантима који су имали намјеру да дођу до Европске уније договарала њихов долазак из Албаније до границе са Црном Гором, гдје су они илегално улазили у ту државу користећи неприступачне терене.

Потом би се пријављивали надлежној дирекцији МУП-а као тражиоци азила, након чега су, не чекајући да се ријеше њихови захтјеви, у организацији ове ОКГ путовали такси и рент-а-цар возилима до границе са Босном и Херцеговином, коју су на исти описани начин, такође, илегално прелазили у намјери да се домогну држава Европске уније.

Особе лишена слободе ће данас, уз кривичну пријаву, бити приведена Специјалном државном тужиоцу у Подгорици, стоји у саопћењу.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže