БиХ, Вијести

Црнадак: Савјет министара БиХ мора да ради без блокада

Off 5

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак сматра да у раду актуелног Савјета министара БиХ не може бити блокада и због међународних, али и обавеза према грађанима.

Црнадак је на конференцији за новинаре у Бањалуци устврдио да су се у Савјету министара усагласили да та институција мора нормално да ради. Нову сједницу су заказали за 10. јуни, а сматра да актуелни савјет министара мора и по закону и Уставу радити до избора новог.

“Није добро да овај сазив Савјета министара буде увучен у фрустрирајуће разговоре о власти које су почеле три партије”, устврдио је он и позвао да се власт формира што прије.

Било би, сматра, коректно да те три партије саопште јавности до када ће завршити посао око формирања власти.

Оцијенио је и да је у границама очекиваног мишљење Европске комисије о захтјеву БиХ за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Најважније је, наводи, да потврђују отворена врата за БиХ.

Волио би, каже, да су мишљење и препоруке које су наведене биле директније и, како каже, оштрије према највећим недостацима у БиХ.

Прва препорука тражи примјену ранијих ставова ОЕБС-а у вези с изборним процесом те да грађани могу, казао је Црнадак, мирно и без уцјена бирати политичаре који ће их водити у наредном периоду и очекује да и међународни представници у БиХ јасније искажу свој став да БиХ што прије прихвати европске критеријуме.

“Мислим да је врло важно што је владавина права добила велики простор у извјештају”, казао је Црнадак и додао да је охрабрујуће што се у контексту реформе Уставног суда прецизно спомиње и улога страних судија, који морају напустити ту правосудну институцију прије него што БиХ буде члан ЕУ.

Није сигуран да ће БиХ, с оваквом политичком климом, добити позитивно мишљење за кандидатски статус у овој години.

Related Posts