fbpx
БиХ, Вијести

Цијене уџбеника у БиХ

Off 8
Knjiga odrasli učenje
Image by Free-Photos from Pixabay

Посљедње припреме пред почетак нове школске године су при крају. Родитељи у Републици Српској, за сет уџбеника од првог до деветог разреда издвојиће између 15 и 152 марке, без уџбеника страних језика.

Кажу да се, посебно ако у породици имају два школарца, на тај издатак припремају и по неколико мјесеци, а неријетко купују и половне књиге. Слично је и у Федерацији БиХ.

Скупо је, сналазимо се, посуђујемо, али за дјецу се мора имати – то су нам рекли родитељи које смо затекли да се припремају за почетак школе.

У Федерацији БиХ у новој школској години биће омогућена набавка бесплатних уџбеника за ученике других разреда. То ће се првенствено односити на оне који су у стању социјалне потребе, на подручју свих десет кантона.

Одлуком о усвајању Програма утрошка средстава с критеријима расподјеле средстава текућих трансфера утврђених Буџетом Федерације Босне и Херцеговине за 2019. годину Федералног министарства образовања и науке за програм „Набавка бесплатних уџбеника“ издвојена су средства у укупном износу од 600.000,00 КМ.

Списак одобрених уџбеника за ову школску годину, у Федерацији Босне и Херцеговине је достављен свим педагошким заводима и објављен на wеб страници Федералног министарства образовања већ почетком јуна ове године.

НАЂА ТИХИЋ, шеф маркетинг службе “Свјетлост”

Пуњење малопродајних објеката уџбеницима почиње од 15 јула до 15 аугуста обицно имамо све неопходне удбенике на стању … и даље имамо удзбенике 7 разлицитих аутора тако да највеца продаја удзбеника буде након првог одрзаног дана у сколи. И у Републици Српској у току су завршне припреме пред нову школску годину. У Заводу за уџбенике и наставна средства поручују да је у овом ентитету покренут процес дигитализације те ће ученици од ове године у 12 школа учити из једног дигиталног уџбеника.

ДЕЈАН КЕРЛЕТА, Завод за уџбенике и наставна средства РС

Што се тиче свих нових издања и нових уџбеника ми смо све већ обезбједили сци су остампани нови наслови и они се налазе у продаји у 20 књизара сиром РС али и у књизарама који су наси кооператни такодер све књиге с емогу наруцити путем посте

Министарство просвјете и културе обезбиједило је у школској 2019/2020. години бесплатне уџбенике за око 9.300 ученика првог и око 9.700 ученика другог разреда основних школа, за шта је предвиђено 978.350 марака.

Уџбеници нису једино што је потребно да се купи за почетак нове школске године, наводе наши саговорници, с обзиром на то да се и дио буџета троши и на школски прибор и опрему, као и нову одјећу и обућу а за бх. стандарде то није занемарив трошак.

Извор: Тео Зорић/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže