fbpx
БиХ, Вијести

Цикотић за “Један”: ОСБиХ показале да БиХ може имати функционалне институције

Off 14

Не постоји никаква озбиљна, конструктивна, нити одржива алтернатива Оружаним снагама Босне и Херцеговине (ОСБиХ), оцјењује у интервјуу “Један” професор Факултета политичких наука (ФПН) у Сарајеву и бивши министар одбране БиХ Селмо Цикотић.

ИНТЕРВЈУ “ЈЕДАН” ВЕЧЕРАС ОД 22 САТА НА БХТ1

Коментирајући тврдње предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика о томе да је укидање Војске РС била грешка, Цикотић каже да су ОСБиХ показале да институције на нивоу државе могу бити функционалне.

“Вјерујем да је то један од најбољих елемената државних, али и друштвених структура у БиХ. Оружане снаге БиХ су показале, не само да можемо направити функционалне институције државе, већ и да народи на овим просторима, без обзира на све што се десило, и даље могу да живе и раде заједно”, објашњава Цикотић.

Република Српска се милитаризира

Демилитаризација БиХ би се као концепт, као идеја, могла разматрити само након демилитаризације Србије и Хрватске, зато што “хисторија показује да су сукоби у БиХ увијек били увожени из ове двије државе, што је био случај и у посљедњем рату”, оцјењује бивши министар одбране БиХ. Формирање резервног састава МУП-а РС-а, Цикотић види као милитаризацију Републике Српске.

“Увођење резервног састава МУП-а у РС-у је једна врста милитаризације. То чујемо од политике која је прије неколико година заговарала демилитаризацију БиХ. У том смислу имам резерву према политици Милорада Додика и СНСД-а, што прихватају пут БиХ према НАТО-у, а онда га не прихватају, заговарају демилитаризацију, а онда заговарају једну агресивну милитаризацију. Он каже да је укидање Војске РС-а грешка, а милитаризација МУП-а је стварање нечега што у извјесном смислу може бити замјена за војску. Све су то изјаве на трагу политике да РС треба да изабере с ким и како жели да живи”, оцјењује Селмо Цикотић.

Србија више сарађује са НАТО -ом него БиХ

Цикотић сматра да је једини исправан пут којим може ићи БиХ, пут према пуноправном чланству у
НАТО и Европској унији. Оспоравање МАП-а и интеграције државе у НАТО, води БиХ у даљу изолацију, сматра Цикотић.

“Степен сарадње Србије са НАТО-ом у овом тренутку је већи од степена сарадње БиХ. Ми можемо експериментирати, али до сада нико није понудио алтернативу која је реална и проводива. Говори се о концепту војне неутралности, па се каже да је Србија војно неутрална. Србија није војно неутрална држава. Србија је у једној резолуцији о Косову рекла да ће се залагати за концепт војне неутралности, али до сада није поднијела захтјев за неутралност. То је један међународни правни и политички институт који треба да прође валоризацију одређених корака и прихватање од међународних институција и организација великих сила. Србија није поднијела тај захтјев и ми не говоримо практично ни о једној озбиљној алтернативи чланству у НАТО, већ оспоравамо НАТО чланство”, закључује Цикотић.

За нови рат нема “горива”

Сигурносна ситуација у региону оптерећена је непотпуно ријешеним питањима из прошлости, супротстављеним политикама и идеологијама, као и неутемељеним амбицијама појединих лидера и утицајем и присуством одређених регионалних и глобалних сила на овом простору, оцјењује Селмо Цикотић.

“Мислим да смо пробали да ријешимо неке проблеме у Босни и да из тога нико није добио ништа. Посебно је питање ко је изгубио мање, а ко више. С друге стране, мислим да нема више ни “горива” за рат. Имате велики проценат младих људи који су управо због те врсте неизвјесности и страха напуститли простор БиХ. Али, мислим да имамо политике којима атмосфера тензија и кризе одговара, одржава их на власти. У сваком случају мислим да је мир далеко бољи амбијент за све грађане БиХ, па и лидере у БиХ, него рат”, каже Цикотић.
Идеологије опасније од оружја

Наоружавање Србије и Хрватске Цикотић види као процес који је у функцији дневних политика, и сматра да само оружје не представља сигурносну пријетњу БиХ.

“Колико имам увид у стање, води се рачуна о лимитима дефинираним Субрегионалним споразумом о контроли наоружања. Не говоримо о неким софистицираним системима. Већу опасност видим у идеологијама које стоје иза оружаних формација и оружја које се набавља. Оружје је варљива категорија. Оно може бити у одређеним рукама данас и у рукама других људи сутра. Говорим о политикама које могу утицати сутра на начин употребе тог наоружања. Мислим да су за стабилност Балкана идеологије битније од самог оружја”, оцјењује Цикотић.
Намјенска индустрија покретач развоја БиХ

Развој намјенске индустрије која је, како вјерује Цикотић, дошла на ниво предратне производње, велика је шанса за технолошки развој, економију, али и сигурност БиХ.

“Према ономе што сам из медија могао закључити, мислим да је БиХ током претходних годину, двије, дошла на предратни ниво производа намјенске индустрије, што је респектабилан обим производње. Мислим да је то значајно са становишта економије, технолошког развоја, брањивости и сигурности БиХ. Надам се да ће намјенска индустрија служити као подлога за технолошки раст наредних година. То може бити покретач укупног раста у БиХ, а наравно, ова опћа димензија да БиХ производи и дио наоружања за властите потребе нешто је што је примјерено за сваку модерну државу и ту димензију не треба губити из вида”, тврди Цикотић у интервју “Један”.

У интервјуу “Један” професор на ФПН у Сарајеву и бивши министар одбране БиХ Селмо Цикотић говори и о обавјештајним и сигурностим активностима других држава у БиХ, односима са сусједима, статусу демобилизираних бораца у Федерацији БиХ.

Интервју “Један” је на програму БХТ1 вечерас од 22 сата.

Related Posts