fbpx
БиХ, Вијести

Цвитановић: Пребитно је да изборни побједници крену у формирање власти

Off 4

“Најважније је у овоме тренутку одговорно приступити успостави власти изборних побједника конститутивих народа у БиХ, сукладно законима и Уставу, у договореном року од 30 дана”, казао је Илија Цвитановић, предсједник ХДЗ-а 1990 кроз приопћење ХНС-а БиХ.

Цвитановић који је и члан Предсједништва Хрватског народног сабора, коментирао је постигнути договор везан за формирање Вијећа Министара Босне и Херцеговине и потписана Начела о формирању власти.

Компромис око кључних политичких питања, иде у прилог поштивању правне државе домовине три конститутивна и једнакоправна народа. Потписаним начелима урађени су први кораци ка унутарњој стабилизацији као предувјету за просперитет и развој, те стабилном напретку ка чланству у Еуропској унији, нагласио је Цвитановић.

Цвитановић је позвао на досљедно поштивање потписаног споразума, те похвалио улогу велепосланика Wигемарка, као изасланика Еуропске уније у Босни и Херцеговини на исказаним напорима приликом приближавања ставова политичких лидера.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Илија Цвитановић је истакнуо како се његова странка залаже за измјену Изборнога закона у складу с пресудом Уставнога суда БиХ. У томе духу поздравља што се и кроз потписана Начела позвало на имплементацију свих пресуда и одлука домаћих и еуропских судова који се односе на Изборни закон у нашој земљи.

Остат ћемо устрајни заступати своје ставове, а посебно у процесу Уставних промјена у којим ће хрватски народ осигурати своју пуну једнакоправност и сувереност с друга два народа и свим грађанима на читавом простору БиХ, нагласио је Цвитановић у приопћењу ХНС-а.

Извор: ХНС

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže