fbpx
Вијести, Свијет

Хонг Конг: Демонстранти траже истрагу полицијске тактике

Off 6
Hong Kong demonstracije
Foto: AP/Arhiv

Неколико десетиха хиљада људи је данас демонстрирало улицама Хонг Конга против локалне власти, тражећи независну истрагу полицијске тактике током претходног протеста.

Демонстранте обучене у црно, није зауставила ни велика врућина. Носили су транспаренте “Независна истрага за владавину права” и скандирали: “Ослободите Хонг! Желимо демократију!”.

Демонстранти су поновили захтјеве у пет тачака из свог манифеста представљеног почетком мјесеца.

Главни захтјеви су опште право гласа, да сви грађани могу непосредно да бирају представнике, да се повуку оптужбе против демонстраната, да се сукоб са полицијом званично не назива “побуном” и да се распусти локални парламент.

“Нисмо жељели да се голоруки боримо против тираније, али нас је наша власт предуго лагала и обмањивала и одбијала да одговори на захтеве народа”, рекли су они.

Прошле недјеље, демонстранти су се под притиском полиције повукли у један тржни центар где су избили нереди. Полиција је сузавцем и гуменим мецима растјерала групу демонстраната која је бацала камење.

Велики протести почели су прошлог мјесеца, покренути осудом екстрадиционог закона који је омогућавао изручење локалних, хонгконшких притвореника, централним властима Кине. Демонстранти сматрају да притвореници не би тамо имали иста права као у Хонг Конгу.

Шефица владе те полуаутономне покрајне Кери Лам је повукла тај закон, али су се демонстрације наставиле и због других путања, те се захтијева њена оставка.

ИЗВОР: БЕТА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže