fbpx
БиХ, Вијести, Свијет

Холандија дјелимично одговорна за смрт Сребреничана из базе у Поточарима

Off 15
Hag, Holandija - 19. juli 2019: Zgrada Vrhovnog suda Holandije ( Abdullah Aşıran - Anadolu Agency )

Врховни суд Краљевине Холандије је потврдио ранију пресуду о дјелимичној одговорности државе Холандије за смрт Бошњака који су покушали спас пронаћи у бази холандског батаљона у Поточарима након пада сребреничке енклаве у јулу 1995. године.

Холандски батаљон је знао да је 350 мушкараца, које су послали из базе у Поточарима, у стварној опасности од напада јединица Војске Републике Српске и смрти.

Прилог припремила репортерка БХРТ-а Зана Џубур.


Врховни суд је данас потврдио да је Дачбат требао понудити могућност боравка у бази за 350 мушкараца. Пропустивши да то уради, холандски батаљон им је ускратио могућност да остану изван руку војске босанских Срба. Суд сматра да је та шанса била мала, али не и занемарљива.

“Врховни суд процјењује да је та шанса била 10 посто, након што је суд раније процијенио да је та шанса 30 посто. Држава је стога одговорна за 10 посто штете коју су претрпјели ожалошћени. Преживјели рођаци могу надокнадити штету од државе”, наведено је у судској одлуци.

Судије сматрају да холандски батаљон није могао спријечити војску босанских Срба да их ухапсе.

“Холандски батаљон је био у изузетно тешком положају, јер су Холанђани стајали с лаким наоружањем против више силе и тешко наоружаних Срба”, одлука је Врховног суда Холандије у Хагу.

ИЗВОР: Агенција Анадолија (АА)/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže