fbpx
БиХ, Вијести

ХНС: Извршити пресуде домаћих и еуропских судова важан корак према ЕУ

Off 5

Хрватски народни сабор (ХНС) БиХ приопћио је како потписивање Споразума у којем су садржани принципи за формирање власти будућих партнера на државној разини, уз посредовање велепосланика Ларса Гуннара Wигемарка као изасланика Еуропске уније у БиХ, представља огроман корак у коначном рјешавању државне разине власти и формирању новог Вијећа министара.

Велепосланик Wигемарк, као и Еуропска унија, заговорници су, како кажу из ХНС-а БиХ, што скоријег напретка и испуњавања увјета за пут Босне и Херцеговине у ЕУ, а ХНС поздравља напоре и политичку спремност који су уложени од стране изборних побједника, као и помоћ еуропских партнера и пријатеља који су препознали важност споразума.

Потписани принципи, како наводе, представљају смјернице које у коначници требају убрзати процесе, првенствено у контексту унутарњих политичких договора, као и рјешавања кључних питања пријеко потребних за еуроатлантски пут.

Из ХНС-а истичу да је компромис постигнут овим споразумом врхунски примјер како је уважавање свих представника трију конститутивних народа темељна претпоставка за јачање државе те владавину права и закона.

“Посебно желимо истакнути како овај споразум у једној од својих точака позива на имплементацију свих пресуда и одлука домаћих и еуропских судова који се односе на Изборни закон у нашој земљи како би се осигурала уставна и институционална једнакоправност конститутивних народа уз пуно уважавање њихових легитимно изабраних представника”, стоји у приопћењу ХНС-а.

По њиховим ријечима, смјернице и принципи који су садржани у потписаном Споразуму представљају снажну претпоставку за кључни искорак како би Босна и Херцеговина ускоро могла добити статус кандидата као једног од најважнијих вањскополитичких циљева БиХ.

“У духу компромиса и међусобног уважавања, позивамо што скорију проведбу свих садржаних принципа у Споразуму те почетак стварања политичког амбијента у корист сва три народа и осталих грађана у нашој земљи”.

Извор: Хрватски народни сабор

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže