fbpx
БиХ, Вијести

ХНС: ЕУ и НАТО савез су будућност БиХ

Off 3

Хрватски народни сабор (ХНС) Босне и Херцеговине потврђује преданост интеграцијама БиХ у Еуропску унију и НАТО савез “као кључном дијелу своје вањскополитичке стратегије која инструментализира стабилност, просперитет и развој”.

Апелирајући на политичку одлучност и сензибилитет према изборној вољи народа у кључним тренуцима и прилици за корак напријед и напредак, ХНС БиХ позива све политичке актере да се суздрже од даљњих блокада формирања власти и проведбе Споразума о начелима формирања власти, који су договорили лидери три странке уз подршку изасланства ЕУ у БиХ.

“Недопустиво је користити инструменте који БиХ воде ка стабилности и развоју, а то су ЕУ и НАТО интеграције, за потицање блокаде, унутарњих сукоба и политичке уцјене. Угрожавање државне стабилности путем опструкције Споразума изборних побједника о начелима за формирање власти ризик је којег си Босна и Херцеговина не може приуштити, поглавито у овом тренутку. Позивамо на суздржавање од злоупотребе механизама за помирење и напредак, напомињајући да су компромис и сурадња једна од темељних начела еуропског духа и вриједности”, нагласили су из ХНС-а.

Босна и Херцеговина, како се наводи у приопћењу, може направити искорак ка напретку уколико одлучно прихвати идеју чланства у Еуропској унији и НАТО савезу као приоритет за будућност земље.

Из ХНС-а додају како ће се у својем раду наставити устрајно залагати за придружење ЕУ и НАТО-у, бранећи процес интеграције и проспект чланства, као предводник придруживања истакнутим међународним организацијама.

“Хрватски народни сабор стога снажно апелира на Предсједништво Босне и Херцеговине да се испоштује потписани Споразум именовањем мандатара за Вијеће министара како би се, уз напокон успостављену државну власт, могли у потпуности посветити свакодневним изазовима и проблемима с којима је Босна и Херцеговина суочена”, поручили су из ХНС-а БиХ.

Извор: БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže