fbpx
Вијести, Свијет

Хиљаде палестинаца протестира на граници Газе и Израела

Off 2
KHAN YUNIS, GAZA - JUNE 14: A Palestinian holds flag during a demonstration within the "Great March of Return" at Israel-Gaza border in Khan Yunis, Gaza on June 14, 2019. ( Mustafa Hassona - Anadolu Agency )

Хиљаде Палестинаца протестирало је данас дуж нестабилне границе Газе и Израела, након ноћи израелских зрачних напада у знак одмазде за ракету која је погодила зграду у јужном Израелу. Министарство здравства у Гази саопћило је да је у израелској ватри рањено 46 палестинских демонстраната.

Ескалација до које је дошло након што је Израел ове седмице рибарима затворио морске воде Газе, као одговор на лансирање запаљивих балона, прекида затишје које је трајало мјесец дана, преноси АП.

Вође Хамаса у Гази покренуле су протесте прије више од годину дана, захтијевајући да се оконча блокада Израела и Египта, наметнута када је та група силом заузела територију 2007. године.

Раније данас израелска војска саопћила је да је гађала неколико локација у Појасу Газе, као одговор на ракетни напад. Према тврдњама израелске војске, израелски ратни авиони напали су “инфраструктуру терора” у Гази, укључујући војне и морнаричке циљеве који припадају Хамасу.

Није било хитне ракетне ватре из Газе, нити извјештаја о рањеницима или мртвима с обје стране.

Војска је саопћила да је ракета испаљена касно у четвртак погодила вјерску школу на израелској граници Сдерота.

Прекид ватре између Израела и Хамаса постигнут у мају зауставио је најгори вал насиља од рата 2014. године, преноси Ал Џазира.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže